Oracolul din Delphi

In lumea antica, oracolul din Delphi, consacrat zeului Apollo era templul oracular cel mai vestit ajungand a fi obiect de litigiu pentru puterile care voiau sa obtina hegemonia Eladei. Initial, constructia ar fi fost a Geei si a lui Poseidon, dar, prin schimburi acceptate, a fost obtinuta de zeul vindecator, al muzicii, al poeziei, al artelor frumoase, identificat adesea cu insusi Soarele.

Arta divinatiei a avut in templul de la Delphi un argument al audientei sub patronajul premonitoriu al lui Apollo. Pe frontispiciul templului se aflau inscrise cuvintele: "Cunoaste-te pe tine insuti", alese de Socrate ca deviza a gandirii sale. Preotesele purtau numele generic de Pythia (Apollo se mai numea si Pythius, fiindca il ucisese aici pe Python, sarpele pus de Hera sa-i chinuie mama - in cinstea faptei se desfasurau Jocurile Pitice). Ele transmiteau preziceri si sfaturi in numele zeului. Asezata pe un trepied sacru, Pythia inhala gazele toxice de emanatie telurica, de langa piatra Omphalos, pana intrau in transa.

Se spune ca cel mai vechi templu al lui Apollo a fost facut din lernn de laur, iar crengile au fost aduse de pe valea Tempei. Impresia ce o lasa era aceea de coliba. Constructia a fost distrusa si refacuta de fiecare data, insa dispare in anul 381 in era noastra, cand imparatul Teodosiu interzice cultele considerate pagane.
A fi ca oracolul din Delphi inseamna sa poti exprima sfaturi, pareri, idei, in diverse domenii (politic, militar, social, de viata personala ai multe alte aspecte), chiar in forma criptica, despre oameni, despre evenimente, despre actiuni. Valabilitatea lor prin amhiguitate devine argument de autoritate si subiect de popularitate.

2 comments:

  1. Maria Marciana[Leana],Constantin Clement,[Gore] Maria Marieta, Mihai Sisoie, Filimon Dino Georgel,Maria Magdalena Andreea Teresa Elena[Brandusa Sulfina, Timeea , Teodosia, Trifona Arghira,Dolha Flaviana,Gina Pusa Aurica,Leana Ceainic, Lina Cosasu Gina Radna]...1900-vesnic cu inimile afierosite Phytom si Boiii din teracota [13 arian sovietic cum am cerut toti vesnic[dava Agnita] vesnic.

    ReplyDelete
  2. Mainile crestetul afierosite si juramant de tacere toti la Phytom si Boii din Teracota ,[avem toti la fel comun].Vesnic.

    ReplyDelete