Biblioteca din Alexandria si "marginile ei"

Dupa cucerirea Egiptului, Alexandru cel Mare a avut un vis care venea in intampinarea unei dorinte secrete, dar care a constituit impulsul necesar, fiind considerat de inspiratie divina: de a construi un oras-cetate de a carui durabilitate si frumusete sa-si lege numele, dincolo de gloria unei existente inevitabil efemere. Astfel, in 331 a ales locul pe litoralul Mediteranei, la extremitatea de vest a Deltei, pe teritoriul unei mici localitati rurale, Rhakotis.

Deinocrate din Rodos, arhitectul ales de Alexandru sa conduca lucrarile de constructie, a pus in valoare asezarea strategica si a plasat inspirat, cu o remarcabila conceptie a dimensiunilor mari, arterele de circulatie, cladirile si intregul sistem sobru, in spiritul urbanismului grec, carora dinastia celor 15 Ptolemei avea sa adauge grandoarea orientala. Orasul a cunoscut o dezvoltare extraordinara, devenind centru comercial infloritor si o stralucita metropola culturala, fiind si capitala din 323 pana in 30 inaintea erei noastre. Prezenta unor oameni de mare valoare, savanti, artisti, literati si realizarea unor edificii magnifice pe cuprinsul sau, va conferi Alexandriei faima in lumea antica. Intre acestea, alaturi de vestitul "Far" - minune a lumii intre cele sapte - a existat la loc de cinste celebra Biblioteca din cadrul Muzeului.
 
In constituirea acestui veritabil monument stiintific, punctul de plecare a fost colectia de documente a lui Aristotel (384-322 inaintea erei noastre), care, prin bunavointa generoasa a regilor Egiptului, a crescut continuu ajungand sa numere 400.000 de volume la Sfarsitut domniei lui Ptolemeu II Philadelphul (283-246 inaintea erei noastre) si 900.000 in anut 47 inaintea erei noastre, cand Caesar vine in Egipt. Acestora, Marcus Antonius avea sa alature colectia Attalizilor din Pergam (peste 200.000 de volume).
 
Se poate afirma ca Biblioteca din Alexandria adapostea un inestimabil tezaur intetectual, studiile fitologice asupra textelor fiind noi contributii de mare valoare. In anut 273 e.n, edificiul sufera un incendiu la cucerirea orasului, in razboiut purtat de Imparatul Aurelian impotriva Zenobiei, regina Palmyrei, dar va fi reconstituit in 640 era noastra orasul este ocupat de arabi si, dupa alt incendiu devastator, soarta minunatei Biblioteci intra in necunoscut. "Biblioteca din Alexandria" este numele unui motiv de mandrie umana si se foloseste ca referinta pentru dotare exceptionala si capacitate de informare exhaustiva.

No comments:

Post a Comment