Fa-ti certificat energetic si vinzi sau inchiriezi fara griji

Ai un apartament de vanzare sau de inchiriat sau vrei sa cumperi o locuinta noua? In toate cazurile descrise trebuie sa fii atent la certificatul energetic, care este obligatoriu incepand cu iulie 2013, pentru a nu te pacali si a lua o locuinta fara nicio siguranta energetica. Un certificat energetic certifica eficienta energetica a cladirii, a locuintei folosind o scala de la A la G, unde A reprezinta maximul de performanta energetica, iar G minimul de peformanta energetica. Cu alte cuvinte, daca nu pierzi caldura deloc, esti in clasa A, daca pierzi peste tot, esti in clasa G.

Intre A si G exista celelalte variante unde ai „astupate” anumite puncte pe unde pierzi caldura. Si pretul apartamentului variaza fix in functie de acest certificat energetic. Se pot scadea pana la cateva zeci de milioane din pretul de start al apartamentului daca proprietarul nu a tinut la confortul sau si nu s-a ingrijit sa-l reabiliteze termic. Evident ca nimeni nu-si doreste sa fie incadrat in clasa G, insa pentru a scapa de aceasta litera nefasta trebuie facute investitii masive. In primul rand, anveloparea pe dinauntru si pe dinafara, termopanele, anveloparea peretilor care dau pe casa scarii, incalzirea casei scarii, imbinarea perfecta a polistirenului folosit la anvelopare, toate aceste operatiuni iti asigura clasa energetica B, poate A. Ca sa ai A „curat” trebuie sa ai si o centrala termica de calitate, foarte buna, de preferat straina. Avantajele unui certificat energetic obtinut in cativa pasi simpli sunt multiple. Poti sa vinzi sau inchiriezi fara sa iei amenzi, nu risti sa iti pierzi clientii interesati de locuinta si nici nu risti sa ai probleme cu legea si sa fii dat in judecata.

Asadar, certificatul energetic trebuie facut la timp, aduce un plus de siguranta energetica pentru cumparator, are numai avantaje pentru ambele parti si poate creste pretul tranzactiei imobiliare.

No comments:

Post a Comment