Animalul cu cea mai ciudata viata sexuala

Daca ar avea cainele tau minte de om si ar putea vorbi, si daca l-ai intreba ce parere are despre viata ta sexuala, s-ar putea sa fii surprins de raspunsul lui, care ar suna, probabil, cam asa: <<<>>>. Ca sa intelegeti modul de gandire al cainelui, trebuie sa va eliberati de punctul de vedere tipic omenesc despre ceea ce inseamna un comportament sexual normal, in zilele noastre, atatudinea care-i denigreaza pe cei ce nu traiesc conform standardelor stabilite este din ce in ce mai des categorisita drept limitata si de o josnicie inadmisibila. Fiecare dintre aceste manifestari de ingustime a mintii este asociata cu un „ism" vrednic de dispret, de exemplu rasism, sexism, eurocentrism, falocentrism etc. 

La lista aceasta de pacate „ism"-ice, mai sunt adaugate acum, de catre aparatorii drepturilor animalelor, si cele speciiste. Astfel, standardele pe care le aplicam comportamentului sexual sunt in mod particular denaturate, speciiste si umanocentrice pentru ca sexualitatea umana este atat de neobisnuita in comparatie cu normele celorlalte 30 de milioane de specii animale din lume. si tot neobisnuita este si din punctul de vedere al milioanelor de specii de plante, ciuperci si microbi, desi eu personal am sa ignor aceasta perspectiva mai larga pentru ca, pana una-alta, n-am reusit sa-mi depasesc propriul zoo-centrism. Cartea aceasta se margineste sa analizeze noile modalitati de intelegere a sexualitatii umane obtinute printr-o posibila largire a perspectivei noastre in scopul de a include si alte specii animale. 

Pentru inceput, sa luam in considerare cum se defineste conceptul de sexualitate normala dupa standardele celor aproximativ 4 300 de specii de mamifere din lume, intre care noi, oamenii, nu suntem decat una. Astfel, majoritatea mamiferelor nu traiesc in familii nucleare, alcatuite dintr-un mascul adult si o femela adulta, purtand amandoi de grija odraslelor. Dimpotriva, in cazul multor specii se poate observa ca atat masculii adulti, cat si femelele duc o viata solitara cel putin in timpul sezonului de imperechere si se intalnesc doar pentru copulatie. Asadar, masculii nu ofera ingrijiri paterne, spermatozoidul fiind singura lor contributie atat in ceea ce-1 priveste pe urmas, cat si pe partenerele lor temporare. Chiar si cele mai sociabile mamifere — de pilda leii, lupii, cimpanzeii si majoritatea speciilor copitate — nu alcatuiesc cupluri mascul / femela in interiorul cirezii / hergheliei / haitei / grupului. in cadrul unei asemenea cirezi / herghelii etc, nici unul dintre masculii adulti nu da vreun semn de recunoastere a anumitor pui ca urmasi ai sai printr-un devotament exclusivist in defavoarea altor pui din cireada. intr-adevar, abia in ultimii ani oamenii de stiinta care studiaza comportamentul leilor, lupilor si cimpanzeilor au inceput sa descopere cu ajutorul testelor ADN care dintre adulti a contribuit la conceperea cutarui pui. Cu toate acestea, ca toate generalizarile, si aceasta are exceptiile ei. 

Printre putinele mamifere adulte care manifesta grija parinteasca fata de puii lor se numara zebrele mascule po-ligene si gorilele cu haremuri de femele, cuplurile solitare alcatuite din giboni masculi imperecheati cu femele si maimutele tamarin, in cazul carora doi masculi adulti sunt tinuti drept harem de catre o femela adulta poliandrica. in general, la speciile sociabile de mamifere, actul sexual se desfasoara in public, in fata celorlalti membri ai grupului. De exemplu, in timpul perioadei fertile, o femela macac Barbary copuleaza cu fiecare mascul adult din grupul ei si nu face nici un efort sa ascunda fiecare imperechere noua de ceilalti masculi. 

Exceptia cea mai bine evidentiata de la acest model al sexului public apare in cazul grupurilor de cimpanzei, in care este posibil ca un mascul adult si o femela aflata in perioada fertila sa dispara timp de cateva zile, perioada pe care cercetatorii au numit-o „de insotire". Cu toate acestea, aceeasi femela cimpanzeu care a intretinut un act sexual in intimitate cu un „sot" poate, de asemenea, sa se imperecheze in public cu un alt cimpanzeu mascul adult in cadrul aceluiasi ciclu de imperechere.

No comments:

Post a Comment