Despre videoproiectoare

Pe scurt, un videoproiector este un aparat de proiectie. Atunci cand facem achizitia unui videoproiector trebuie sa avem in vedere mai multe aspecte: luminozitatea, ecranul de protectie, lampile pe care le are incorporate. Inainte de a achizitiona un videoproiector, trebuie sa stim unde il vom utiliza (intr-un spatiu restrans sau cu o suprafata mare). Ceea ce conteaza este valoarea lumenilor.

Daca videoproiectorul are valoarea lumenilor mai mica de 1000, este una scazuta si poate fi performant doar daca este utilizat in spatii cu suprafata restransa. In schimb, daca valoarea lumenilor este peste 1500, atunci putem transforma o incapere intr-un mic cinematograf. Exista pe piata si videoproiectoare care au valoarea lumenilor peste 2000 (un astfel de videoproiector poate proiecta imaginea si pana la 6 metri distanta). Insa, de cele mai multe ori un videoproiector cu valoarea de 1000 de lumeni ar trebui sa fie performant daca il utilizam acasa, in propria sufragerie, sau la birou pentru a prezenta o propunere comerciala unui client.

Trebuie sa stim ca lampa unui videoproiector are o durata medie de viata cuprinsa intre 2000 si 4000 de ore. Atata timp cat videoproiectorul nu a depasit o astfel de utilizare, lampa va functiona optim, iar imaginea proiectata va fi calitativa insa o data cu trecerea timpului de utilizare, imaginile proiectate vor deveni din ce in ce mai slabe. Daca folosim rar videoproiectorul durata lui de viata din punct de vedere al lampii va putea fi chiar de 4000 de ore. Oricum, in caz de necesitate lampa proiectorului poate fi schimbata cu un cost relativ redus. Videoproiectoarele trebuie sa fie utilizate in camera cu luminozitate scazuta, chiar intunecate. Cu cat lumina este mai slaba, cu atat proiectia va fi mai de calitate. Videoproiectorul poate fi utilizat si in aer liber, pentru proiectii speciale. Ocupa putin spatiu, sunt usor de transportat (unele sunt chiar portabile) si pot prelua semnal de la orice sursa, fie ea PC sau altceva.

Practic, orice aparat care are o iesire video, poate fi folosit impreuna cu un videoproiector. Pana acum cativa ani, videoproiectoarele sau proiectoarele multimedia,aveau preturi ridicate, erau foarte mari si grele si erau folosite de foarte putine persoane. Insa, tehnologia este in plin progres, iar actualele videoproiectoare comercializate sunt foarte performante, mult mai iftine si cu dimensiuni mici, si pot proiecta cu succes prezentari in Power Point sau imagini HDTV, fiind ideale si pentru aplicatii “home cinema”.

No comments:

Post a Comment