Carcinomul bazo-celular

Carcinoamele bazo-celulare apar de obicei la persoanele de varsta mijlocie sau la batrani a caror piele a fost expusa constant la razele ultraviolete, pentru o perioada lunga de timp, de multe ori datorita muncii efectuate in aer liber. Cei care fac carcinom bazo-celular dezvolta acest tip de cancer de piele prin keratinita actinica (o leziune care apare in zonele afectate de soare). Din punctul de vedere al malignitatii, carcinomul este tratabil, pentru ca avanseaza foarte lent si metastazeaza foarte rar.

Se poate recunoaste datorita aspectului de nodul ulcerat si datorita vaselor de sange proeminente in umflatura. Leziunile apar de obicei pe fata, in zona obrajilor, urechilor, nasului, dar si pe scalp. Alte parti ale corpului care ar putea fi afectate sunt ceafa, umerii, spatele, gambele, mainile. Ele nu provoaca durere, se dezvolta foarte greu, asa ca, de obicei, bolnavii ajung la medic abia atunci cand leziunile se maresc si incep sa sangereze. Desi nu metastaziaza, deci nu sunt riscante pentru viata pacientului, trebuie retinut faptul ca aceste carcinoame pot desfigura persoana in cauza, datorita distrugerii structurilor interne ale organismului.

Carcinomul bazo-celular apare de trei ori mai des decat carcinomul spinocelular si poate avea diverse simptome, manifestate prin schimbari ale aspectului pielii: leziuni cu vase de sange ce au un aspect de panza de paianjen, pete rosii sangerande, leziuni mici care seamana cu nevii pigmentari, care isi modifica frecvent forma, culoarea si marimea, cicatrici, leziuni pruriginoase (care sangereaza si formeaza cruste). Mai multe informatii despre diversele tipuri de carcinoame puteti afla aici.

Cum se trateaza acest tip de cancer de piele? Excizia chirurgicala este printre cele mai folosite metoda, pentru ca ofera sanse crescute de vindecare; aici, limitele de siguranta sunt mult mai inguste decat la melanomul malign. Tumoarea primara este extrasa cu margini de 0,5 ? 1 cm de tesut sanatos.

Totusi, cea mai importanta terapie folosita pentru a trata carcinomul bazo-celular este electrodesicatia si chiuretajul lezional. Procedeul nu este complicat: leziunea sufera un chiuretaj, iar apoi electrodesicatia este utilizata pentru a indeparta si restul celulelor reziduale. Se mai foloseste si radioterapia, in zonele in care excizia chirurgicala ar desfigura tesutul (cum ar fi nasul, urechile, buzele, pleoapele). Eficacitatea radioterapiei este testata si recunoscuta, intrucat rata de vindecare depaseste 90%. Acest tratament se face in fiecare zi, timp de cateva saptamani, pentru a avea rezultate.

Chiar daca boala este vindecata, pacientii care au avut carcinom bazo-celular trebuie sa se autoexamineze constant si sa se prezinte la medicul dermatolog (o recomand pe Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu, un specialist in tratarea cancerului cutanat, care opereaza cu aparate de ultima tehnologie la sediul clinicii Top-Derm Uni) la fiecare 6 luni, pe tot parcursul vietii, deoarece rata de recidiva este, de asemenea, destul de mare. Aproape 40% este procentul de sanse pe care il are un pacient sa dezvolte cel de al doilea cancer, intr-o perioada de 3 ani de la diagnosticarea initiala.

No comments:

Post a Comment