Androizi-cititori de prompter, viitorul televiziunii?

A devenit deja un simbol al televiziunii moderne in Romania. Francezii au facut chiar un reportaj despre ea, au fost interesati sa o cunoasca si sa petreaca o zi alaturi de ea. Vorbim despre Andreea Esca, desigur, cea mai faimoasa prezentatoare de stiri din Romania, „robotelul” cititor de prompter care nu da gres niciodata-ma rog, aproape niciodata, ca doar e om si ea.

Un japonez care i-a placut sa se joace cu robotii de-a mama natura a reusit sa implementeze de curand prototipul unui robot care ar putea-o inlocui-o intr-un viitor apropiat pe Andreea Esca, citind stirile de pe un prompter fara probleme. Desi e departe de a fi perfect si nu prea seamana a om-iti dai seama imediat ca e android, o papusica vorbitoare de statura unui om, androidul cititor de stiri ar putea deveni o realitate a zilelor noastre. Japonezii deja sunt deja inebuniti dupa roboti, adolescentii si tinerii avand prietene virtuale androizi-cu toate ca nu e deloc sanatos sa fii prieten cu o bucata de plastic, tesut aproape uman si multe circuite si fire… Kodomoroidul a fost prezentat la Tokio de un profesor al Universitatii din Osaka, unde a demonstrat ce poate: a prezentat celor prezenti doua stirute simple, fara greseala. Daca testul a decurs bine cu acest android-desi buzele nu s-au miscat-, acesti robotei se cam incurca la combinatiile de cuvinte complicate (cum ar fi in romana Sase sasi in sase saci-un om poate pronunta corect cu putin efort, un robot nu). Pe langa experimentul cu cititul de stiri, profesorul „trasnit” a avut si un scop ascuns: acela de a testa cum percep oamenii un robot aparut in fata lor care prezinta stiri. Si nu s-a oprit aici: in trecut, si-a creat o copie fidela, tot android, si a pus-o sa vorbeasca in locul lui la o conferinta-androidul era exact ca un om si avea aceleasi reactii-respira cand mai tare, cand mai incet, clipea, avea mimica, gestica.

Interesant ar fi daca cineva s-ar gandi, nu stiu daca nu a facut-o deja, sa inventeze si un android care sa iti conduca masina, sa aiba grija, de exemplu, de cei cu epilepsie, cu boli rare care ii fac sa lesine pe strada sau pentru cei orbi, care sa inlocuiasca catelusii geniali care-i ajuta pe nevazatori. Ar fi niste lucruri mai utile decat roboti care prezinta stiri sau se maimutaresc pe o scena…

No comments:

Post a Comment