10 lucruri ciudate care te fac mai destept

Ateismul. Desi e o teorie controversata, legatura dintre IQ si religiozitate a fost studiata intensiv, atat in ceea ce priveste individul, cat si societatile. IQ-ul difera de la tara la tara. Tarile unde erau mai multi atei au avut un IQ mediu mult mai mare. Pentru ca relatiile sociale pot fi influentate de multi factori, s-au facut studii si pe indivizi. Un studiu din 2008 si-a propus sa analizeze legatura dintre inteligenta si credinta, religiozitate. Cand s-a pus problema inteligentei, ateii au avut scorurile cele mai mari, urmati de agnostici si liber cugetatori sau fundamentalisti.
Parul de pe corp. Parul de pe corp a fos pus in relatie cu gradul de educatie al barbatilor. Contrar asteptarilor, barbatii care au terminat o facultate sau erau studenti aveau mai mult par pe corp decat cei care lucrau la patron. Chiar si studentii care aveau note foarte bune erau mai parosi decat colegii lor mai putin inteligenti. Cercetarile s-au concentrat pe parul de pe piept dar si pe cel de pe spate, cele doua fiind corelate cu inteligenta oamenilor. Parul de pe corpul femeilor urmeaza sa fie studiat sistematic.

Fericirea. Odata, Ernest Hemingway a spus: „Fericirea la oamenii inteligenti este cel mai rar lucru pe care-l cunosc”. Evident, se gandea la oamenii inteligenti care au fost dusi intr-o lume mizerabila chiar de inteligenta lor (Hemingway s-a sinucis…). De aici si corelarea inteligentei cu starea de spirit. In trecut, IQ-ul mai mare era prezent la depresivi si la cei cu o stare de spirit foarte proasta, alterata. O cercetare din 2012 a lasat sa se inteleaga ca oamenii cu un IQ mai mic sunt mai nefericiti decat cei care sunt mai inteligenti. Si aici trebuie sa precizam ca e posibil ca anumite caracteristici asociate cu inteligenta sa fi influentat rezultatele.

Excentricitatea. Excentricitatea este o calitate foarte greu de masurat si definit. Este vazuta ca un comportament iesit din tipare privitor la normale sociale, care nu e neaparat rau pentru individ. Excentricitatea apare atat in lumea academica cat si in cea a intelectualilor creativi. Montaigne spunea la un moment dat ca „obsesia este izvor de geniu si de nebunie”-poate tocmai aceasta obsesie contureaza un excentric si-l doteaza cu inteligenta corespunzatoare.

No comments:

Post a Comment