Recorduri… de pe Terra (I)

1. Prima forma de ingrijire materna de pe Pamant descoperita apartine paleontologului englez Richard Fortey de la Muzeul de Istorie Naturala din Londra. Era vorba despre o specie de trilobiti care prezentau, in zona capului, o nisa, in care mama isi tinea larvele pentru a le hrani si a le feri de pradatori.
2. Cel mai mare melc-Melcul de California-cantareste 6 kilograme, pe cand cei din specia Athatina au 46 de cm lungime si 1 kilogram in greutate.
3. O specie bizara de melci si crabul-potcoava-din SUA-au sangele albastru-contine hemocianina.
4. Cei mai numerosi crabi-peste 10 milioane-se gasesc pe insula Clypperton din Pacific.
5. Calmarul, sepia si scoicile „piepteni” se deplaseaza prin patrunderea apei in pliurile mantalei, care este mai apoi eliminata rapid prin sifon, animalele facand salturi rapide.
6. Scorpionul din Sahara are pana la 20 cm lungime. Intepatura sa omoara un om in mai putin de 24 de ore, iar un caine in doar cateva secunde!
7. Cei mai numerosi tantari-ca tot se apropie vremea lor-peste 150 de specii pe 10 kilometri patrati-se gasesc in padurile Boliviei din America de Sud.
8. O broasca de pe malurile raurilor impadurite din statul Queensland din Australia depune ouale, le inghite, le cloceste in stomac si naste puii… pe gura.
9. Chira sau chiriguta este o pasare care parcurge anual nu mai putin de 17.000 de kilometri. Vara zboara spre Groenlanda, insula Ellesmere, Tara lui Baffin, iar iarna ajunge pe tarmurile Antarcticii. Urmeaza coastele Peninsulei Labrador, traverseaza Atlanticul, strabate vestul Africii si ajunge pe coastele Antarcticii.
10. Cainele a fost domesticit acum… 14.000 de ani. Dovezi au fost descoperite in pestera Palegrova din Asia Mica. Domesticirea stramosilor bovinelor, ovinelor, cailor si porcilor a avut loc acum 7500-6750 de ani.
11. Pisica a fost domesticita in Egipt in mileniile III-II i.d.Hr. In Europa a fost adusa in primul mileniu al erei noastre.

No comments:

Post a Comment