Se spune ca matematica se refera la simboluri a caror validitate sau falsitate poate fi cunoscuta fara a studia lumea exterioara. Astfel, propozitiile matematice, adauga Bertrand Russell intr-un alt paragraf, sunt pur formale. Mai departe, el evidentiaza faptul ca matematica si logica sunt stiinte total diferite, intr-un anumit sens, fata de fizica, de exemplu.
Primele sunt analitice si formale; ultima este empirica. Fizica fara matematica ar pierde adevarata putere de a-si corela in mod lcogic generalizarile. si acum, revenind la definitia data de noi astrologiei ca fiind algebra vieti, vom explica mai clar acest lucru spunand ca astrologia este, in raport cu toate stiintele empirice care lucreaza cu formarea, cresterea, comportarea si dezintegrarea intregurilor organice, ceea ce matematica este fata de fizica si, in general, fata de stiintele obiectelor neanimate.
Nu spunem ca este recunoscuta ca atare, ci ca aceasta este functia sa adevarata. si aceasta este, intr-o oarecare limita, o afirmatie verificabila. Astrologia in sine nu are o semnificatie mai mare decat algebra. Ea masoara relatiile dintre simbolurile a caror concretete este in intregime conventionala, si nu intra cu adevarat in problema implicata - asa cum simbolurile algebrei x, y, n sunt simple conventii. Astrologii folosesc termeni precum opozitie, conjunctie, cuadratura, intocmai cum matematicianul foloseste semnele de adunare si inmultire.
De asemenea „progresiile" lor sunt de acelasi calibru cu cele mai complicate simboluri ale calculelor - semnul functiei etc. Miscarile de revolutie ale corpurilor celeste constituie in totalitatea lor un vast si complex simbol care, el insusi, este intregit exclusiv de schimbarile ciclice ale tiparelor relatiei. Nu conteaza, in ultima instanta, daca sunt planete, puncte abstracte derivate din miscari planetare, segmente de orbite sau puncte simbolice de referinta, precum meridianul, orizontul si altele asemenea.
No comments:
Post a Comment