Despre aur, la superlativ…

E sclipitor. E dorit de toate domnisoarele si doamnele, care mor dupa el si dupa „formele” sale naucitor de frumoase. Il vedem mai peste tot in raioanele cu bijuterii, pe la amanet. Aurul este cel mai de pret metal la ora actuala. Bancile il cumpara, valoarea banilor nostri are la baza o cantitate apreciabila de aur. Romii se mandresc cu el, afisand „cocoseii” si kilogramele de aur mostenite din mosi-stramosi, romanii il valorifica pentru a trai sau pentru a obtine anumite bijuterii speciale, pentru a-si face dantura etc.

Dar stiati ca exista cel mai mare lingou de aur din lume, acesta cantarind 250 de kilograme? Desi putini dintre noi am avut ocazia sa punem mana pe aur sau sa purtam la gat, la mana aur de 14-24 Karate, el exista pe toate continentele, fiind descoperit din intamplare sau in urma unor excavari controlate. Il gasim chiar si… in farfurie. Pentru ca este comestibil. Exista foite de aur in care se imbraca diverse preparate. Tot aurul este folosit si pentru crearea unor opere de arta-sculpturi sau tablouri care se vand apoi deosebit de scump. Insa pana sa mancam aur, trebuie sa stiti ca avem in coprul nostru 0.2 miligrame de aur, cea mai mare parte a cantitatii aflandu-se in sange. Si, credeti sau nu, o posibila sursa de extragere a aurului pot fi… frunzele de eucalipt. S-au gasit urme de aur in textura frunzelor acestor specii de copaci iubiti de ursii koala. Acelasi aur atat de pretios poate fi recuperat si din… PC-uri: dintr-o tona de PC-uri poate fi recuperat mai mult aur decat din 17 tone de minereu de aur (uau! De unde oare atata aur in PC-uri??). In 1998, cantitatea de aur recuperata din deseuri electronice in SUA a fost echivalenta cu 2 milioane tone metrice de aur din minereu de aur.

Medaliile olimpice de aur contin doar 1.34% aur. Si daca tot vorbim de olimpiade, ar fi interesant sa aflati ca trei bazine olimpice de inot pot cuprinde toata cantitatea de aur de pe Pamant, scoasa din minele de aur. Iar daca vreti aur „fara numar” dati o fuga… pe Soare. El contine nu mai putin de 60 de miliarde de tone de aur. Cea mai mare risipa de aur este cea… de la inelele de nunta. Anual, 6 miligrame de aur se pierd doar prin purtarea lor…

No comments:

Post a Comment