Sindromul savantului si cateva povesti de viata uluitoare

Oamenii care au sindromul savantului sunt extrem de inteligenti, chiar daca inteligenta asta este orientata doar spre una sau doua zone de interes. Mintea celor care au acest sindrom este un pic diferita de a celorlalti, in sensul ca exista o „insula de geniu” intr-un ocean de disabilitati mentale. De-a lungul timpului au existat numeroase cazuri si tipuri de manifestare a sindromului savantului. Le-am ales pe cele mai interesante, cu povesti care ne dau tuturor o lectie de viata… Tommy McHugh.

Toata viata sa Tommy a fost un criminal, un dependent de droguri si un artist care nu prea avea nici un talent. Insa cand a implinit 51 de ani, o intamplare aproape mortala i-a schimbat complet viata. A avut o hemoragie cerebrala, a fost supus unei operatii foarte complicate din care a reusit sa scape cu viata. Desi recuperarea a fost un succes, hemoragia lasase un efect advers cam ciudat: Tommy a inceput sa scrie… poezii. Dupa cum marturisea intr-un interviu, adictia fata de poezie era foarte puternica, el dorindu-si sa scrie din ce in ce mai mult. Pe masura ce a inaintat in varsta, o noua obsesie s-a instalat: pictura. Picta de dimineata pana seara, in continuu, timp de 19 ore, orice suprafata era in fata lui. Cum nu-si permitea sa-si cumpere panze, planse speciale, a pictat toata casa, inclusiv podeaua. Explicatia neurologului sau era una simpla: sangele care ii invadase cutia craniana a ajuns si in zona frontala, unde i-a declansat aceste obsesii ciudate. Alonzo Clemons. Cand era mic, Alonzo a suferit o trauma la nivelul creierului fapt care l-a lasat fara posibilitatea de a vorbi. Cu un IQ de doar 40 si banguind niste silabe, viitorul lui Alonzo nu era deloc roz, asta pana cand s-a apucat sa… sculpteze.

La scoala statea cuminte in spatele clasei modeland bucati de lut in forma unor animalute. Cand profesorii i-au luat lutul el s-a folosit de alte materiale pentru a sculpta acasa. Acum, Alonzo este unul dintre cei mai talentati si mai respectati sculptori de pe planeta. Sculpteaza figuri foarte realiste, in special animale, dupa ce le-a vazut imaginea doar pentru cateva secunde-dupa spusele mamei sale, se uita la televizor, vede un animal si in jumatate de ora sculptura e gata. Desi nu se poate lega singur la sireturi si nici nu poate manca singur, mintea lui reuseste sa contureze sculpturile fara prea mare efort. Cand e intrebat cum de reuseste sa faca asa sculpturi frumoase, Alonzo zambeste frumos si arata cu degetul catre capul sau.

No comments:

Post a Comment