Cum iti programezi eficient timpul

Fiecare are probleme cu timpul mai ales atunci cand deja devii om in toata firea, ai terminat o facultate si vrei sa lucrezi dar si sa te mai distrezi sau sa iti formezi o familie, asta daca nu deja o ai. Ne confruntam cu problemele astea probabil inca de la o varsta frageda, cand am vrea sa ne jucam mai mult, sa stam mai mult la televizor, sa ne uitam un la un desen animat mai lung sau sa mancam o ciocolata care sa dureze la infinit. Timpul este relativ se zice, insa depindem de el si tot el ne determina viata si modul ei de organizare. Daca traim in societate atunci timpul este stapanul nostru. Cei care viseaza (ca mine) sa isi traiasca viata pe o plaja pustie, pe o insula in departare unde sa fie vesnic cald sunt visatori (ca mine) desigur si pierzatori in fata greutatilor vremii.

Totusi, cum sa iti programezi eficient timpul atunci cand esti foarte incarcat. Pontul meu (si functioneaza foarte bine) e unul pe care “mi l-a vandut” o doctorita in psihologie. Dansa spunea asa: ca sa iti programezi cat mai bine timpul si sa nu simti ca viata trece pe langa si ai irosit timpul ce ti s-a oferit, fa-ti liste. Fa-ti liste cu orice: cu ce trebuie sa faci intr-o anumita zi, cu ce trebuie sa termini intr-o zi, cu cumparaturile pe care trebuie sa le faci la final de saptamana sau cu locurile prin care trebuie sa ajungi atunci cand esti foarte grabit.”

Sfatul sau pontul mi se pare foarte eficient. Pentru ca in primul rand atunci cand esti foarte incarcat si agitat tinzi sa devii haotic si la finalul zilei iti dai seama ca nimic nu e rezolvat sau ca nu toate lucrurile pe care ti le-ai propus au ajuns la o finalitate. Desigur - aici poti sa improvizezi destul de mult.

Personal insa m-a ajutat foarte mult pontul cu pricina. Atunci cand stii ca ai multe de rezolvat intr-o singura zi, trebuie sa iti faci o harta si de multe ori cea din minte nu functioneaza atat de bine pe cat ar trebui. daca ai ceva scris, poti sa urmezi linistit traseul, de pilda daca trebuie sa platetsi mai multe facturi, sa ajungi sa iti  duci copilul la gradinita si sa faci cumparaturile, dupa care sa iti iei rochitele de la nu stiu ce magazin ca sa le duci acasa sau sa o ajuti pe mama ta la mancare, trebuie sa iti programezi timpul pe hartie. Atunci vei sti exact cum trebuie sa procedezi, ce trebuie sa faci inainte de toate, care iti sunt prioritatile si desigur, daca tot pleci la dru, vrei sa le iei intr-o ordine si nu sa le faci pe toate haotic. Daca treci pe langa magazinul de haine sa te opresti acolo, mai departe daca este Electrica la fel.

S-a demonstrat stiintific inca de foarte multi ani ca nimeni nu isi foloseste creierul al adevarata sa capacitate. Asta inseamna ca nu putem sa reactionam chiar pe moment iar putinii care reusesc, se lovesc de fel si fel de probleme, care nu tin neaparat de ei, deci de factori obiectivi, de pilda traficul, aglomeratia de la un ghiseu, lipsa persoanei cu care ai direct treaba, si multe altele. Astfel daca iti faci o lista organizata si desigur si un orar de luni pana vineri sau chiar si pentru zilele de weekend atunci ajungi sa fii mult mai linistit si sa te simti mai implinit cu propriile realizari. trebuie sa tii tptusi de un singur lucru: incearca sa iti lasi macar cate o ora libera in program pentru a putea avea o marja de eroare in caz ca intervin si alte forte inafara de propria organizare.

No comments:

Post a Comment