Agentii imobiliare sau direct de la proprietar?

Aceasta intrebare se ridica ori de cate ori se doreste vanzarea sau cumpararea unei locuinte, motivul principal fiind comisionul ce trebuie platit agentiei imobiliare in cazul incheierii tranzactiei, in comparatie cu lipsa acestuia daca se vinde sau se cumpara direct de la proprietar. Punand in balanta ambele variante, statisticile arata ca cele mai multe tranzactii imobiliare s-au incheiat prin intermediul agentiilor imobiliare. Chiar daca acestea pot percepe comisioane cuprinse intre 1 si 5% din valoarea imobilului, cele mai multe practica un comision de 2-3%, care in anumite situatii poate fi negociat.
Avantaje oferite de agentiile imobiliare
Pentru comisioanele cerute, agentiile imobiliare ofera o serie de beneficii:
1. Promovarea ofertei - in cazul vanzarii, agentul imobiliar se va ocupa de promovarea anuntului in diferite medii, iar in cazul cumpararii, clientul are avantajul ca intr-un timp foarte scurt poate afla toate ofertele imobiliare de la proprietari disponibile pe piata in acel moment, pe care agentia le are in portofoliu.
2. Vizionarea ofertelor disponibile - agentiile imobiliare ofera avantajul ca un agent va merge intotdeauna cu clientul la vizionari, ajutandu-l pe acesta sa faca o estimare corecta a pretului imobilului si chiar sa negocieze pretul pentru client in cazul in care acesta este interesat.
3. Consultanta si asistenta specializata - agentiile imobiliare ajuta clientii la intocmirea dosarului necesar incheierii tranzactiei, verifica veridicitatea actelor, intocmeste precontractul de vanzare-cumparare, dar si alte acte cerute de notar.
4. Siguranta tranzactiei - agentiile imobiliare sunt obligate prin obiectul de activitate pe care il au sa verifice toate actele necesare tranzactiei si sa anunte partile daca exista nereguli. In acest fel tranzactiile incheiate prin intermediul agentiilor imobiliare sunt sigure. Eventualele ipoteci sau datorii inscrise pe proprietatea scoasa la vanzare sau lipsa anumitor acte necesare incheierii tranzactiei, va duce la obligativitatea remedierii acestora sau la anularea intelegerii.
5. Timp economisit - agentiile imobiliare se ocupa de intocmirea tuturor actelor necesare unui contract de vanzare-cumparare, in acest fel clientul nefiind obligat sa piarda timp pe la cozi in diverse institutii pentru ridicarea unui act sau a unei adeverinte. Reprezentantii agentiilor imobiliare se ocupa de toate aceste formalitati, inclusiv de inaintarea dosarului catre notarul public care va intocmi actul de vanzare-cumparare.
In incercarea de a raspunde la intrebarea "agentii imobiliare sau direct de la proprietar?" balanta inclina cu siguranta catre varianta prin care se apeleaza la serviciile agentiilor imobiliare chiar daca in paralel se pot cauta si oferte de la particulari pentru a exista si o a doua optiune.

No comments:

Post a Comment