Dorinta batranilor la tehnologie

Presupun ca fiecare dintre noi cunoaste pe cineva sau are in familie acel membru care este dornic sa “intre” pe internet sau calculator. Totul e bine, apreciez perseverenta lor, dorinta de a-si imbogati cunostintele, dar ce facem in momentul in care iti cer ajutorul. Explicam cu foarte multa rabdare alfabetul internetului, al smartphone-urilor, al calculatorului.

In cazul calculatorului incepem cu: ceea ce se vede in fundal se numeste desktop. Poate inteleg toate amanuntele de baza, dar apare a doua mare problema: engleza. Majoritatea celor care sunt dornici de a opera pe calculator sau telefon nu stiu engleza, iar la cele mai mici avertismente sau atentionari ei se sperie, se panicheaza.

Cunosc pe cineva care invatase sa “umble” cat de cat pe calculator avand un singur background. Intr-o buna zi, cineva schimbase fundalul. O adevarata greseala din partea persoanei care schimbase. Datorita faptului ca nu stia engleza, nu putea sa explice utilizand denumirile specifice, iar daca explica in romana o facea asa cum stia mai bine.

O alta bataie de cap este atunci cand trebuie sa le reinstalezi windows-ul. Sunt curiosi sa stie ce e, sa vada, poate chiar sa invete ca data viitoare sa faca singuri, dar nu inteleg pentru ca nu pot atinge “piesa respectiva”. Daca ei sunt obisnuiti ca atunci cand se strica frigiderul sa schimbe o anumita piesa, la windows foarte greu inteleg ceea ce e.

Cel mai bun sfat pe ce il putem da, e sa nu isi cumpere smartphone, laptop, pc sau alte articole ce tin de domeniul it. Sa ramana la telefoanele clasice cu butoane, iar daca au nevoie de o informatie urgenta sa-si sune copii pentru a o cauta ei pe internet. Totusi trebuie sa ii respectam pentru ce sunt chiar daca nu stiu toti engleza sau chiar daca inteleg mai greu.

No comments:

Post a Comment