Ebook vs Cartea tiparita

Se poate spune ca traim intr-o lume in care mijloacele tehnologice au inlocuit aproape in intregime scrisul de mana, in care ziarele electronice, si e-mail-urile au luat locul presei libere si a scrisorilor clasice. De aceea ne intrebam incotro se indreapta industria cartii tiparite  si daca va supravietui ea in fata paginilor stocate pe dispozitive electronice de genul Ipad sau Kindle.

Un ebook, ne spune Wikipedia, este un fisier electronic digital, ce contine textul si imaginile unei carti, fiind o abreviere din engleza de la electronical book, in romana se traduce carte electronica. Aceste carti electronice sunt niste carti virtuale si pot fi citite pe mai multe tipuri de aparat gen:PC, table, smartphone sau pe dispozitive special concepute pentru citirea acestor tipuri de carti, numite e-book reader sau e-reader. Acum ca ne-am lamurit ce inseamna un ebook, haideti sa analizam care ar fi avantajele si dezavantajele unui ebook fata de o carte tiparita.
 
Personal, ma numar printre persoanele care prefera cartea tiparita, clasica, ingalbenita de vreme si de persoanele prin mainile carora a trecut. Principalul avantaj al cartii clasice este acela ca ea poate fi simtita in mana, putem sa-i admiram coperta, si nimic nu se compara cu placerea de a rasfoi o carte si de a simti acel miros specific de papetarie. Un alt avantaj ar fi acela ca atunci cand o carte noua apare pe piata, ea poate fi citita mai intai in format clasic, doarece ebook-urile apar mai greu. Insa, cititul clasic prezinta si dezavantajele sale, iar primul ar fi acela ca cititul unei carti necesita un mediu propice, adica o lumina buna, in timp ce un ebook e foarte usor de citit, chiar si pe intuneric.Un alt avantaj la cartea clasica este acela ca ea are tot continutul si datele cartii, fata de cea in format electronic care poate prezenta unele lipsuri.
 
Unele persoane prefera cartea electronica deoarece ea nu necesita un spatiu fizic de depozitare, o biblioteca, deci nu ne incarca spatiul dintr-o camera, ceea ce pentru multi dintre noi reprezinta un avantaj foarte mare, plus ca ele nu se ingalbenesc cu timpul sau li se deterioreaza copertile. Ele sunt foarte la moda in acest moment, doarece sunt usor de cumparat si utilizat, sunt usor de luat cu noi peste tot, si unele dintre ele sunt mai ieftine sau chiar gratuite, fiind in avantaj fata de cartile clasice. Ebook-urile sunt ideale pentru cei care calatoresc mult, sau fac mult pana la serviciu, sunt mult mai accesibile. pot fi pastrate in siguranta, citite mai repede iar scrisul poate fi optimizat, si in plus pot fi citite usor pe orice dispozitiv care poate reda formatul cartii respective. Dezavantajul ar fi ca nu toate persoanele detin un smartphone sau o tableta, sau un ebook reader, iar citirea unei carti electronice pe calculator nu este o experienta prea placuta deoarece este obositor sa stai cateva ore in fata calculatorului pentru a citi o carte.
 
In concluzie, cartea este o calatorie in taramul viselor, si o evadare din cotidian, reprezinta hrana pentru suflet si minte si ramane una dintre cele mai placute modalitati de relaxare intr-o zi haotica sau mohorata pe care doresti sa ti-o petreci acasa.

No comments:

Post a Comment