Stirile locale si ce ar trebui sa reprezinte ele

Stirile locale din orice oras au de multe ori tendinta de a supra - aprecia, - evalua, - mediatiza calitatile acelui oras, au de multe ori tendinta de a arata o fata pe care o poti vedea numai, de exemplu, in stiri locale Alba Iulia. Atunci cand cautam stiri locale, trebuie sa fim foarte atenti la informatia pe care o primim. Chiar daca nu exista jurnalism obiectiv 100% trebuie sa incercam sa acaparam sau cel putin sa cautam sa asimilam acea informatie care are calitatile pure ale unei stiri, ale unui reportaj si asa mai departe. Stirile locale fac si ele de cele mai multe ori parte din sacul cu informatii furnizate numai de dragul informarii si a informatiei.

Care sunt calitatile de care trebuie sa se bucure insa acele stiri locale Alba Iulia si cum trebuie sa actioneze un bun jurnalist pentru furnizarea lor? S-au scris foarte multe manuale care fac referire la aceste aspecte, foarte multe carti, care se utilizeaza chiar si pe bancile facultatilor de profil insa si mai multe au fost uitate dupa momentul ridicarii unei diplome in domeniu. Curiozitatea cea mai mare este ca foarte multi jurnalisti se lasa acaparati de catre jurnalismul de senzatie si uita de acele calitati de baza de ale jurnalismului care au in prim plan corectitudinea, utilitatea, transparenta, simtul realitatii si obiectivismul. Unii spun ca principala sarcina a unui reporter este sa adune informatii. si nu gresesc cand afirma asta. Reporterul este cel care, in majoritatea timpului sau de lucru, merge pe teren, vorbeste cu sursele, colecteaza informatii.

Cel putin asa spune teoria. in practica, reporterii merg din ce in ce mai putin pe teren, devin redactori. Internetul si telefonul sunt mai comode. stirile sosesc acum in redactie dintr-o gramada de directii: fluxurile agentiilor de stiri, site-urile de stiri, bloguri, tv, radio… Ideea de baza este sa nu cazi in extrema negativa, in care uiti de documentare.

No comments:

Post a Comment