O mica incursiune in istoria ledurilor

Lampa Led este de cele mai multe ori - o buna varianta de iluminat in casa, avand in vedere lumina sa care nu incalzeste si nici nu ataca ochii. Insa cu siguranta putini stiu cu adevarat ce inseamna un led sau de la ce anume vine, insa avand in vedere ca acesta este o sursa de lumina mica, de cele mai multe ori insotita de un circuit electric ce permite modularea formei radiatiei luminoase putem sa ne facem o idee asupra puterii si functiei sale.

De cele mai multe ori acestea sunt utilizate ca indicatori in cadrul dispozitivelor electronice, dar din ce in ce mai mult au inceput sa fie utilizate in aplicatii de putere ca surse de iluminare. Culoarea luminii emise depinde de compozitia si de starea materialului semiconductor folosit, si poate fi in spectrul infrarosu, vizibil sau ultraviolet. Pe langa iluminare, LED-urile sunt folosite din ce in ce mai des intr-o serie mare de dispozitive electronice. Ca sa ne facem mai intelesi, iata cateva fapte istorice: La 12 mai 2010, firma Nexxus Lighting a prezentat cea mai puternica lampa LED de uz casnic disponibila pe piata, cu o eficienta de 50 Lumen/Watt.

Luminozitatea lampii Array LED PAR38 este comparabila cu cea a unui bec obisnuit/standard de 75 Watt atingand 985 Lumen la un consum de numai 18-20 Watt, fiind in acelasi timp si variabila.. La 12 aprilie 2010, firma Toshiba a prezentat prototipul celei mai puternice lampi LED de uz casnic si industrial, cu o eficienta de 120 Lumen/Watt. Luminozitatea lampii led este comparabila cu cea a unui bec obisnuit/standard de 100 Watt, atingand 1690 Lumen.

La 18 decembrie 2012, firma Cree a prezentat Lampa LED XLamp MK-R cu o eficienta de 200 Lumen/Watt si cu o dimensiune de 7 x 7 mm. Luminozitatea la o lampa led este comparabila cu cea a unui bec incandescent de 120 Watt, atingand 1769 Lumen la 15 W si 85°C. Fapte ar fi multe de mentionat insa daca vrei sa faci cunostinta cu tehnologia LED cel mai bine ar fi sa o faci prin achizitie si folosinta.

No comments:

Post a Comment