Exemple de obiceiuri intelese gresit in alte tari

Sorbitul zgomotos al supei. In cele mai multe tari, sorbitul zgomotos al supei in public este semn clar al lipsei celor sapte ani de acasa si al educatiei de mahala. Cu toate astea, in foarte multe tari asiatice, China, Japonia, sorbitul zgomotos al supei este privit ca o lauda importanta. Asta inseamna ca cina e asa de buna si mancarea e asa de gustoasa incat nu ai timp sa stai pe ganduri pana se raceste supa si trebuie neaparat s-o dai pe gat numaidecat. Toti cei care au pus gura si au suflat cu putere, au „supt” la propriu felie de pizza stiu ca este un gram de adevar in acest obicei.

Daca se mananca fara sorbituri puternice atunci gazda va crede ca mancarea nu prea e asa de buna si de apreciata. In Japonia, acelasi adevar se aplica si ceaiului. Sorbitul zgomotos al ultimei inghituri de ceai e un fel de test din care gazda isi da seama imediat cat de mult i-a placut invitatului ceaiul si daca a fost pe placul sau. In alte tari, japonezii chiar au probleme pentru ca in restaurantele de lux nu sta nimeni sa-ti asculte sorbiturile in mijlocul unei linisti mormantale. Limba scoasa. Da, ne aducem aminte de copilarie, cand cu totii am strigat cat ne-au tinut plamanii Na, na, na, na-na-na! si am scos limba de-un cot pana ne-au durut maxilarele. De multe ori e considerata o insulta sa scoti limba la cineva, sa te strambi. In Italia chiar poti plati amenzi usturatoare pentru ca ai scos limba la cineva in public. In India, desi nu e ilegal, scosul limbii in public e un semn de manie fara margini. Cum lumea e mare, in Noua Caledonie, acelasi gest inseamna intelepciune si energie.

In Tibet scosul limbii este chiar un semn de respect fata de cel cu care te intalnesti. Traditia cu scosul limbii se trage dintr-o legenda a unui rege care avea limba neagra si pentru a nu fi catalogati ca unii „de-ai lui”, trebuie sa dovedim ca avem limba normal colorata. Asa se explica de ce, in insulele Caroline, scosul limbii in public e un mod prin care se pazeste fiinta de fortele demonice. La drept vorbind, daca scosul limbii e insotit si de lipsa ingrijirii orale, acest gest poate alunga pe oricine, nu?

No comments:

Post a Comment