Asa cum avem grija de masina si ii montam un sistem de alarma, asa trebuie sa procedam si cu locuinta. Mult mai vulnerabila decat o masina, locuinta se poate dovedi o prada usoara daca nu exista nici un modalitate de supraveghere profesionala pentru momentele in care suntem plecati in vacanta sau suntem la locul de munca. Sistemele de avertizare la efractie sunt cele mai bune modalitati pentru depistare la timp a tentativelor de furt si spargerilor care ar putea avea loc in locuinte.
Un sistem de avertizare efractie este format din centrale, telecomanda, tastatura, sirene, acumulatori, module, contacte magnetice si detectoare. Centralele sunt creierul intregului sistem, ele se ocupa de centralizarea datelor primite de la detectori si stabilesc imediat daca e cazul sa declanseze alarmele in functie de starea de alertare. Tot ele retin si toate evenimentele petrecute in lipsa proprietarilor pentru a putea fi consultate ulterior. Sistemul de avertizare e controlat cu ajutorul tastaturilor, prin intermediul carora se configureaza si se seteaza toti parametrii de functionare ai sistemului. Ele sunt fie LED, fie LCD sau mai nou au aparut si cele cu TouchScreen.
Alaturi de tastaturi, exista si telecomenzi pentru control de la distanta sau pentru a putea actiona butoane de panica mobile. Alta componenta importanta a sistemelor de alarma este sirena, de exterior si interior, aceasta avand rolul de a alerta acustic si luminos orice tentativa de efractie. Intre centrala si restul componentelor fixe exista un cablu alarma 6x0.23 ecranat sau mai multe care faciliteaza circulatia datelor pe cale sigura dinspre detectori, senzori, spre centrala. Daca se intrerupe sursa principala de alimentare, in centrale sau sirene sunt acumulatori care mentin sistemul de alarma activ pana cand se remediaza defectiunea tehnica de pe reteaua electrica. La fel de importante sunt si comunicatoarele si senzorii. Comunicatoarele nu fac decat sa transmita mesaje clare sau telefoane catre dispecerate, pentru a se interveni rapid si a se prinde hotii. Detectoarele de prezenta cu senzori au in interior senzori tip PIR, sunt foarte bune pentru a prinde orice miscare si a alerta imediat autoritatile. Intre ele, detectoarele comunica printr-un cablu alarma 6x0.23 ecranat.
Pentru usi si geamuri exista contacte magnetice, cu doua parti, fixa si mobila, avand rolul de a declansa alarma cand contactul dintre parti nu mai exista. Alte tipuri de detectoare sunt cele pentru geam spart, de soc sau vibratii, cablurile care le interconecteaza avand ecranaj foarte bun pentru a nu interveni bruiaje sau interferente ce pot compromite buna lor functionare.
No comments:
Post a Comment