Portalurile web - ce sunt de fapt?

Ce sunt portalurile web? Sunt site-uri web cu o structura si complexitate mai mare, care ofera o gama larga de servicii, o mai mare varietate de continut si link-uri catre alte site-uri. Portalurile web ajuta la structurarea accesului la informatiile gasite pe internet. Mult mai mult decat un motor de cautare simplu, acesta include, de obicei, accesul personalizat la date, cum ar fi rapoarte de stoc, stiri locale, regionale si nationale, precum si servicii de e-mail. Cele mai multe dintre portalurile bine-cunoscute sunt de obicei identificate ca motoare de cautare, desi acestea ofera mult mai mult decat capacitatea de a cauta pe Internet.

Structura unui portal web

- front-end - adica interfata, folosita de utilizatori si clienti

- back-end - adica tot ceea ce tine de administrarea site-ului

Tipuri de portaluri web

Cand vine vorba de clasificarea lor, se pot distinge doua mari tipuri de portaluri web:

- orizontale - sunt cele care acopera mai multe domenii. Pot fi folosite si ca o platforma pentru mai multe companii din acelasi sector economic.

- verticale - care acopera o singura zona functionala. Este, de fapt, punctul de intrare pe piata specifica. Portalul de informatii vertical (adesea numit si VIP) furnizeaza stiri, publicatii digitale, capabilitati, comert electronic etc. In plus fata de VIP-urile traditionale, exista si VIP-urile multimedia care furnizeaza aplicatii dinamice. Astfel, se realizeaza crearea de retele de socializare, blogging-ul etc.

Tipuri secundare de portaluri web:

- regional - prezinta informatii din anumite regiuni geografice

- portal stiri - prezinta stiri din diverse domenii si informeaza cu privire la noutatile de peste zi.

- corporativ - portal intern pentru o anumita companie

- guvernamental - pentru institutiile guvernamentale, documente, programe etc

- sportiv - reda informatii despre un anumit sport in parte, sau despre mai multe.

- alte portaluri specifice unui anumit domeniu.

Totusi, pentru ca un portal sa fie calitativ, trebuie sa aiba un meniu structurat pe mai multe nivele, conturi de utilizatori, mod de login, motoare de cautare etc.

No comments:

Post a Comment