Situatii in care produsele farmaceutice alterate au cauzat probleme serioase

Heparina mortala. In 2008, nevoia de heparina din spitalele americane era asa de mare, se consumau cam 300.000 doze pe zi, ca producatorii chinezi au inceput sa puna la cale un plan pentru a face fata cererii. Heparina este produsa in mod obisnuit din intestine de porc, insa unii producatori chinezi ajunsesera sa faca heparina din intestine de vaca si oaie, ceea ce a dus la raspandirea unor boli nemaintalnite pana atunci.

Simptomatologia contaminarii heparinei era descrisa printr-o presiune sanguina redusa si a aparut in toate spitalele din America. Pana la finele lui 2008 81 de morti au aparut din cauza heparinei infectate. Produsul cu probleme a ajuns rapid si pe piata. Desi se credea ca doar SUA aveau probleme cu heparina periculoasa s-a constatat ca si alte tari puteau sa fie in pericol de a-si ucide pacientii in spitale. Alte 11 tari au raportat cazuri similare de heparina foarte periculoasa. Contaminarea se produsese din cauza unei substante gasite in intestinele animalelor, altele decat porcul. De abia din 2012 FDA a stabilit reguli clare pentru producatorii de heparina.

Din 2007 mai bine de 256 decese au survenit ca urmare a administrarii de heparina obtinuta din alte intestine decat cele de porc. Chiar si astazi se crede ca multa heparina de proasta calitate si mortala inca mai e pe piata.

1 comment: