Scoala, absolventii si piata muncii – Baba, mitraliera si dansul

Ce legatura este intre o baba, o mitraliera si dansul? O legatura minunata, in frumusetea inexistentei sale palpabile. Similara cu legatura dintre scoala, absolventi si piata muncii din Romania. Daca stau sa ma gandesc bine, pe ultimii trei ii leaga ceva: dorinta celor bogati de a face bani pe spinarea saracilor. Le luam pe rand la analiza: scoala. Sistemul de invatamant romanesc este, se pare, superior celor din strainatate, care isi menajeaza copiii. Da, ai nostrii fac adunari si scaderi in scoala primara, limite si alte nebunii in liceu si invata unde este America, Italia, Germania si Spania, ca sa stie spre ce destinatie cumpara bilet de avion la sfarsitul studiilor. Ai lor inca se lupta cu cititul cand ajung la liceu. Dar de ce s-ar chinui, cand stiu ca vin esticii buluc sa le faca treburile murdare pe bani putini.

In alta ordine de idei, setul de cunostiinte pe care ar trebui sa le acumulezi la scoala sunt exact calea spre succesul personal in viata: anii in care au domnit diversi insi, castigarea tuturor bataliilor de catre neamul nostru, densitatea populatiei in capitalele statelor necunoscute si plagiatura unor critici de literatura fideli sistemului politic al vremii.

Pe scurt, trecem deja la analiza absolventilor. Lasand deoparte faptul ca majoritatea nu au timp de invatat, fiind ocupati cu sexul, drogurile si viata sociala, presupunem prin absurd ca au acumulat cumva (in vis, poate) materia predata. Sunt astfel pregatiti sa recite cand a domnit Stefan cel Mare, ca Bangladesh are capitala la Dhaka, stiu sa calculeze limita din infinit si sa dea citate din Cioran. Cu exceptia abilitatii de a plagia, care este utila atat la redactarea licentei si doctoratului, cat si in caz ca ajungi primul soricel al tarii, celelalte nu te ajuta cu nimic. Absolventii au optiunea de a pleca din tara, daca apartin unei categorii anume. Cei supradotati isi iau usor zborul spre NASA, Apple si Microsoft, cei cu putere de munca (fetele practicante ale celei mai vechi meserii din lume si baietii “descurcatori”) si rude in strainatate, ii urmeaza pe adulti. Restul, cei care raman in tara, vor incerca sa se angajeze.

Si vine ciocnirea cu piata muncii. Capitalista, bazata pe profit, concurenta acerba si vechiul sistem PCR, le cere absolventilor experienta in domeniul in care vor sa lucreze. Sa zicem ca asta ar fi relativ usor de realizat daca ai lucrat in timpul facultatii, activitate tot mai raspandita printre studenti. Dar unde te angajezi dupa ce ai terminat liceul? Ai doua variante: voluntariatul si munca platita. Munca platita consta in joburi de vanzator, dadaca si alte posturi care nu necesita experienta, doar nervi tari. Dar nici unul dintre ele nu se va adauga ca experienta de munca atunci cand te vei duce mandru la angajator dupa terminarea facultatii. Deci ai strans ceva banuti (cat pentru un suc in Centrul Vechi), multe absente si restante la facultate, oboseala multa si cam atat.

A doua varianta iti ofera experienta atat de valoroasa pentru angajare, dar si “avantajul” de a fi carpita de sters pantofii a unui intreg birou. Plus absente la facultate, plus oboseala. Priveste insa partea buna a lucrurilor: vei invata in cadrul voluntariatului ce fel de cafea le place tuturor celor in firma, ce tampoane foloseste secretara, cum se spala bine vasele, cum se face curat in biroul de conferinte si cum nu se ia pauza de masa. Toate te vor ajuta sa raspunzi la intrebarea evaluatorului: “Vad ca ai experienta in domeniu...Si ce faceai mai exact, pe acest post?”

Cam atat de adanci sunt prapastiie dintre scoala, absolventi si piata muncii, asa ca nu se mai mira nimeni ca foarte multi absolventi de liceu, dar si de facultate ori master, aleg sa depuna dosarul pentru acordarea somajului. Numai Dumnezeu stie cine ne va plati pensiile peste 30 de ani si, mai ales, din ce!

No comments:

Post a Comment