Credite Terenuri

Din ce in ce mai des in ultima perioada aud cazuri despre banci nu mai vor sa ia ca si ipoteca terenuri fara constructii finalizate. Motivul? Pur si simplu, banca nu doreste sa riste absolut nimic din cauza recesiunii, avand deja mari probleme din cauza provizioanelor uriase datorate creditelor acordate “doare cu buletinul” (asa cum au fost denumite de presa pe parcursul anilor 2008-2009).

O alta piedica in acodarea de credite de nevoie personale, pentru achizitionarea de imobile sau trenuri a fost si Banca Nationala Romana care a schimbat modul de acordare a creditelor ne mai permitand oamenilor sa se indatoreze peste limita impusa de ei. In urma verificarilor intreprinse de catre BNR si bancile au devenit mult mai precaute iar creditele au inceput sa fie acordate din ce in ce mai greu.

La momentul actual bancile mai acorda credite doar acelor persoane care au avut un istoric bun de plata pentru creditele detinute anterior, si care din punct de vedere al veniturilor isi permit un grad de indatorare de max 20%. Mai mult chiar, bancile prefera sa acorde credte noi cu precadere persoanelor care deja au o relatie cu banca in cauza.
   
Din cele mentionate de BNR urmeaza si ale modificari ale conditiilor de creditare pentru achizitiile de terenuri sau imobile.

De exemplu:
-  perioada de creditare nu va mai fi de maxim 35 de ani ci va fi micsorata la 30 ani.
- moneda creditarii va fi RON, incercand sa excluda definitiv creditarea in Euro, aceasta fiind permisa doar acelor persoane care isi vor primi salariul in Euro.
- avansul, care va varia tot in functie de moneda creditarii, este posibil sa ajunga si pana la 30% din valoarea imobilului.

Prima banca din Romania care a luat atitudine fata de creditarea in EURO a fost Banca Comerciala Romana. Totusi incepand cu primele luni ale 2013 nu va mai fi singura, acestei initiative aturandu-se si BRD-ul si ING-ul conform declaratiilor publice.

No comments:

Post a Comment