Cam in toate domeniile exista cateva denumiri care nu ne spun nimic la prima vedere, dar care ascund instrumente foarte utile pentru orice gospodarie sau pentru mediul industrial. Limbajul specializat al fiecarei industrii si sector de activitate nu are menirea sa ascunda anumite procese de oamenii de rand, ci incearca sa gaseasca o limita comuna intre toate terminologiile asociate functionarii masinilor de prelucrat sau de alt tip. Astfel, toti cei care lucreaza intr-o anumita ramura industriala vor sti ce sa faca cand sunt pusi in fata unei sarcini si a unor aparate complicate. Asa este si cazul unei masini de prelucrat lemnul numita abric. Nu va chinuiti sa faceti analogii sau sa gasiti o semnificatie prin vreo carte de bucate.
Abricul nu e altceva decat o masina de rindeluit, de origine nemteasca-abRicht i se spune in germana, adica masina care indreapta lemnul. Masinile de rindeluit sunt foarte utile la prelucrarea exacta a lemnului de orice fel si sunt utilizate in industrie sau in atelierele mai mici. Un abric are un corp destul de masiv, numit batiu, o masa, o piesa care asigura avansarea materialului de prelucrat in timpul operatiunii, un motor puternic cu ax portunealta, un panou de comanda si adaptor pentru aspirarea materialului prelucrat si indepartat. Masa abricului este din fonta sau plastic cu densitatea mare, masinaria se foloseste in atelierele de tamplarie si in gospodariilor amatorilor de reparatii. Un abric nu este insa totuna cu rindeaua electrica, desi arata cam la fel. In primul rand, rindeaua electrica se poate tine in mana in timpul prelucrarii, in vreme ce masina de rindeluit trebuie sa fie montata si fixata bine pentru a se evita accidentele. De obicei, intr-un atelier care se respecta trebuie sa gasim si abricul si masina de rindeluit la grosime ca sa fim siguri ca se poate prelucra chiar orice tip de lemn.
Abricul e utilizat mai mult pentru a „fatui” piesa de prelucrat, adica a-i da o fata plana, dar si pentru indreptarea marginilor piesei. Masina de degrosat este folosita doar pentru obtinerea fetei numarul 2, care trebuie sa fie plana si paralela cu prima fata.
No comments:
Post a Comment