Functiile presei si importanta lor

Conceptul de „functii” ale presei este in general este foarte difuz, fiind interpretat diferit in stransa legatura cu un alt concept si anume cel de efecte tocmai pentru ca functiile nu pot defini, in toata complexitatea lor, reactia pe care mass-media o intretin cu intreg campul social. Astfel, cercetatorul Mihai Coman - cel care a scris multe manuale de jurnalism utile invataceilor cat si profesorilor, mentioneaza ca „Relatia dintre mass-media si societate se poate pune in termeni de consecinte globale (functiile presei), de influente precise (efectele presei) sau de misiuni generale atribuite acestor sisteme (rolurile presei).

In limbajul uzual si chiar in unele lucrari de specialitate, termenul de «functie a presei» cumuleaza frecvent mai multe posibilitati. De exemplu ne putem informa atat online cat si la biblioteca despre zona Blaj, iar in functie de informatia pe care o cautam, vom gasi canalul potrivit de difuzare a informatiei. Expresia «functia de informare a presei» poate fi tradusa prin trei sintagme diferite. In prima faza avem: drept urmare a activitatii presei, publicul este informat ceea ce reprezinta o functie, apoi presa are misiunea de a informa publicul - acesta este un rol si la final prin informatiile pe care le distribuie, presa influenteaza gandirea si comportamentul publicului – efect. In primul caz, faptul ca «presa ne informeaza» apare ca o consecinta a existentei sistemului mass-media” ne spune Mihai Coman in volumul sau de Introducere in sistemul mass-media.

Rolul unui ziar este de a afla informatia proaspata despre chestiuni de interes public si de a o transmite cititorilor cat mai repede si cu cat mai multa acuratete, in mod cinstit si echilibrat. <>. Acest fapt este comentat si de David Randall in Jurnalistul universal care vrea sa spuna ca in acest atat de simplu si de firesc “asta-i tot” locuieste partea cea mai vie a jurnalismului dintotdeauna, parte in spatiul careia din ce in ce mai putini ajung sa se mentina, oriunde in lume.

No comments:

Post a Comment