Cronos sau zeul suprem al timpului - ce a fost inainte sa fie?!

Titanul Cronos era fiul zeului cerului, Uranus si al zeitei pamantului Geea. Uranus a fost crud cu Geea si copii ei, titanii, gigantii si ciclopii. El i-a tinut pe ciclopi prizonieri in pantecele mamei lor cu alte cuvinte in adancul pamantului si i-a impiedicat sa vada lumina zilei.
Geea a suferit foarte mult din aceasta cauza. Cu secera data de mama lui, Cronos l-a mutilat pe tatal sau si a devenit stapanul universului. S-a casatorit cu sora lui Rhea dar curand a inceput sa se poarte la fel ca tatal sau. I-a intemnitat din nou pe ciclopi si apoi si-a devorat proprii copii, imediat dupa nastere, deoarece i se prezisese ca unul dintre fii lui il va detrona.
 Dupa ce la nascut pe Zeus - ultimul copil, Rhea i-a dat lui Cronos o piatra invelita in scutece pe care acesta a inghitit-o crezand ca e fiul lui. Zeus a fost crescut in secret de o nimfa, Amalteea. Cand a crescut mare, probabil cu ajutorul oceanidei Metis - Zeus i-a dat lui Cronos o bautura fermecata care l-a facut pe acesta sa vomite, si din pantecul lui au iesit fratii si surorile sale.
A urmat o lupta teribila in care Zeus si fratii lui i-au invins pe Cronos si pe titani. Factorul decisiv in lupta cu titanii a fost sprijinul primit de Zeus din partea gigantilor inarmati pe care ii eliberase din Tartar. Ciclopii care au fost si ei eliberati au creat fulgerele lui Zeus , tridentul lui Poseidon si coiful lui Hades, care il putea face invizibil.
Infranti - Cronos si titanii au fost aruncati in Tartar. Numai titanul Atlas a primit o alta pedeapsa. El a fost obligat sa poarte pe umeri bolta cereasca. De atunci Zeus si fratii sai au devenit stapani ai universului. Zeus era stapanul cerului, Poseidon al apelor, iar Hades domnea peste lumea subterana. Romanii l-au asimilat pe Cronos - zeul agriculturii, Saturn. Saturnalia, serbarile organizate in cinstea lui, era unul dintre cele mai vesele evenimente din Roma antica.

No comments:

Post a Comment