Lucruri uimitoare pe care orbii le pot vedea

Nimic. In lume sunt multi oameni cu probleme de vedere, unii mai disting cate ceva, altii nu vad deloc. De multe ori cei care au probleme grave de vedere primesc intrebarea Ce vezi? la care raspunsul evident este nimic. Acest nimic e foarte greu de inteles pentru ca nu inseamna ca vezi negru sau un cumul de culori, pete, nimicul chiar e...nimic.

A explica acest concept unei persoane cu vedere perfecta este foarte dificil, exact ca atunci cand incerci sa ii explici orbului conceptul unor culori pe care oricum nu le intelege pentru ca nu le vede. Dar ai cum sa explici culorile unei persoane oarbe din nastere? Cu siguranta nu, asa ca nici orbii nu pot sa explice nimicul unor oameni care vad perfect. Si cu toate astea s-a inventat o metoda pentru a vedea nimicul si e foarte simpla. Se inchide mai intai un ochi, cealalt ochi se concentreaza pe altceva din mediu. In momentul in care ne concentram pe vederea cu un ochi celalalt ochi ajunge sa „vada” nimicul. Nu e niciun negru, nu e nimic practic, ochiul pare ca nu mai functioneaza deloc. Cam asa vad si cei care sunt orbi din nastere, acel nimic infricosator chiar exista si nimeni nu si-l doreste in „fata ochilor”. Lumina. Prin anul 1923 Clyde Keeler a avut o revelatie, pe cand era student la celebra Harvard University: si-a dat seama ca pupila soriceilor de laborator orbi se micsora cand erau expusi la lumina. Se stia ca si oamenii, si soarecii detecteaza lumina cu doi fotoreceptori din interiorul retinei. Cu toate astea cand venea vorba de soareci, fotoreceptorii nu aveau ce sa faca pentru ca acestia erau orbi. In acel moment Keeler a dedus ca exista un al treilea fotoreceptor denumit ipRGCs. Spre deosebire de fotoreceptorii din retina, care transmit informatii despre lumina partii din creier unde se proceseaza imaginile, ca sa obtinem vederea, ipRGCs-ul transmite informatia unor parti diferite din creier, fara a contribui la formarea vederii.

Un studiu interesant a fost facut de cercetatorii de la Universitatea din Montreal, implicand trei orbi din nastere. Toti trei au fost dusi intr-o camera unde se aprindea si se stingea lumina. Subiectii erau intrebati daca lumina era aprinsa sau stinsa de fiecare data. Toti au oferit raspunsuri corecte de fiecare data, insa singura conditie a fost ca ale lor creiere sa fie active tot timpul, altfel nu aveau cum sa detecteze schimbarea luminii.

1 comment: