Maroc, un loc minunat pentru o experienta altfel

Intotdeauna mi-am dorit sa ajung in Maroc pentru ca il gasesc fascinant de-a dreptul, cand spun Maroc parca spun poveste, timp oprit, o bula de culoare in care lucrurile se invart lent si ajung in acelasi timp. E altfel decat atunci cand spui Franta sau Germania.

In primul rand pentru ca este fascinant pentru cei care au in sange traditia, dorinta de nou, curiozitatea si tind mai mult spre povete decat spre modernitate si apoi pentru ca acolo descoperi ce inseamna o tara condusa realmente de traditie, o tara care isi conduce oamenii si nu oameni care conduc o tara, personaje fantastice care traiesc dupa o lege nescrisa respectand faa cusur religia, vobele lui Allah si traditia pe care o duc de mai bine de 2000 de ani din generatie in generatie fara a pierde ceva. (la noi de exemplu din generatie in gneratie apar schimbari si parca totul e nou, aici timpul trece). Acolo timpul sta. Sau e acelasi. Indiferent ca intalnesti un om de 40 de ani sau unul de 14, vei putea vorbi despe exact aceleasi lucruri cu aceeasi intelepciune pentu ca educatia este una respectata cu sfintenie iar tentatia este contracarata, daca apare, de un fond educational bun si restrictiv. Si daca ati crede ca sunt cu totii nefericiti, sa stiti ca nu e asa. Cu siguranta au razvratitii lor o data la o suta de ani si ei au dorinte care se ridica asupra religiei dar in majoritate, in Maroc, oamenii sunt fericiti si patrioti cum nu cred, chiar nu cred ca vom mai intalni. Radacinile lor sunt atat de adanci incat toate bogatiile lumii nu i-ar face sa isi paraseasca tara. Cateva dintre cele mai cunsocute traditii la ei, mai mult sau mai putine ciudate pentru noi ar fi interdictia de a –si arata sentimentele in public, pe strada, interdictia femeilor de a fi vazute de catre alti barbati decat barbatul lor, cu capul descoperit, unele chiar nu fata descoperita . Astfel ca foarte multe sunt acoperite in totalitate abia vazandu-li-se ochii . Si daca merg la plaja e putin nostim pentru ca la fel de imbracate sunt!

In Maroc te vei putea bucura de mancauri speciale pe care nu le mai intalnesti in alte parti si vei putea testa sute de sortimente de ceai, mai ales daca esti iubitor de ceai este o experienta minunata. Te vor fascina si hainele care nu ies din tiparele traditionale sub nicio forma si incaltamintea lucrata manual ori bijuteriile in aur. Memorabila este traditia potrivit careia cadourile pentru femei constau numai in aur pentru ca a-ti arata avutia este un semn de respect in fata celorlalti care vor sti ca esti dintr-o familie cu potential financiar. Iar in spiritul acestei traditii, femele nici macar nu asteapta alt cadou iar daca il accepta se vor simti multa vreme dezamagite si insuficient pretuite. Pentru ele, cumparaturile sau zilele de sarbatoare sunt prilej de mare bucurie pentru ca primesc aur iar aurul nu este niciodata..destul!

O vacanta in Maroc este indicata in primul rand celor care isi doresc cu ardoare sa mearga acolo, celor care iubesc traditia, colectionarilor, boemilor, pasionatilor si abia la final celor care vor sa mearga ''si acolo'' . Experientele noi sunt interminabile si ti-ar trebui o vacanta de cel putin un an pentru a te pune la curent cu traditiile, obiceiurile de servire a mesei sau pentru a vizita toate locurile demne de a-ti rapi timpul cu bucurie.

No comments:

Post a Comment