Cel mai popular tip de celule fotovoltaice sunt celulele realizate din siliciu cristalin, plate si care in general sunt cele mai eficiente. Acestea sunt de doua tipuri. Celulele monocristaline care, desi au pretul de achizitie cel mai ridicat, dau cel mai bun randament (cea mai mare cantitate de energie electrica per metru patrat) sunt realizate din atomi de siliciu monocristalin, care cristalizeaza uniform.
Celulele fotovoltaice policristaline sunt realizate din atomi de siliciu orientati neuniform si care formeaza mai multe cristale. Acest tip de panouri are un randament foarte putin inferior celulelor monocristaline, dar si un pret mai scazut, ceea ce le face foarte populare. Celulele fotovoltaice policristaline sunt, de fapt, la acest moment cele mai frecvent intalnite, atat datorita randamentului foarte bun cat si pretului accesibil.
Pentru panouri fotovoltaice pret cele mai exacte informatii si estimari pot fi oferite numai dupa o analiza efectuata de specialisti in domeniu. De asemenea, pentru instalarea si utilizarea panourilor fotovoltaice este nevoie de experienta unui specialist, astfel incat sa nu se ajunga la situatii in care puterea unui panou sau a unui sistem sa fie diminuata.
Celulele fotovoltaice de generatia a doua se numesc celule solare cu strat subtire, si sunt realizate din siliciu amorf sau alte materiale decat siliciu. Aceste celule folosesc straturi de materiale semi-conductoare cu grosimi de numai cativa nanomicroni. Datorita flexibilitatii acestora, panourile cu celule solare cu strat subtire pot fi folosite deasupra placarilor pentru acoperis sau fatade ale cladirilor (de exemplu la fatade din sticla).
Ele sunt disponibile in varianta covor flexibil sau in variantele panouri cu rama sau fara rama. Pentru ca in producerea acestui tip de panou vorbim de cantitati reduse de material, costul de productie va fi mai mic si in consecinta si cel de achizitionare. De asemenea, randamentul panourilor cu strat subtire in conditii de iluminare slaba este mai mare decat al panourilor traditionale, insa per ansamblu randamentul cel mai bun este cel al panourilor din siliciu cristalin.
No comments:
Post a Comment