Pedalezi de placere. S-a inventat pista pentru biciclisti cu „licurici”

Cel putin in Romania, pistele pentru biciclisti au fost mereu un motiv de nemultumire pentru posesorii de mijloace de transport pe doua roti. Ba ca nu sunt suficiente, ba ca nu sunt bine construite, ba ca nu sunt directionate corect sau ca nu sunt deloc. Miscarea e buna, nimic de zis, insa iti trebuie si un stimulent suficient de bun pentru a merge pe o pista pentru biciclisti cat e ziua… sau noaptea de lunga.

Daca in alte tari pistele pentru biciclisti sunt delimitate clar si exista un sistem de iluminat special pe marginea lor, in alte parti ale lumii, iluminatul lor e o problema, mai ales cele care nu sunt in apropierea stalpilor de lumina de pe marginea trotuarelor. Olandezii au gasit o solutie ingenioasa pentru a se putea circula si noapte, in deplina siguranta, pe pistele pentru biciclisti. Pista olandeza are incarcare solara, se intinde pe 1 km si noaptea straluceste, facand posibila o circulatie normala, exact ca pe timp de zi. Ideea si designul ii apartine unei companii de design social, pista pentru biciclisti fiind acoperita cu leduri care se incarca de la un panou solar, circulatia pe pista fiind posibila chiar si cand cerul este intunecat si vizibilitatea e relativ redusa. Proiectul a fost primit cu incredere de biciclistii din zona, care spera ca iluminatul cu leduri sa se extinda si la alte piste din orasele din jur si poate chiar in intreaga tara.

Costurile de intretinere sunt mici, ledurile dureaza destul de mult pana cand trebuie schimbate, iar intreaga tehnologie este eco-friendly. Deci numai avantaje. Cel care a inspirat echipa care a proiectat pista cu leduri este chiar Vincent van Gogh, celebrul pictor ce si-a petrecut in Nuenen, orasul unde e amplasata pista, mai bine de doi ani. Tabloul Noaptea Instelata a stat la baza conceptului original al pistei care atrage tot mai multi biciclisti pe zi ce trece.

No comments:

Post a Comment