Intrebari pe care ti le-ai pus de multe ori si raspunsurile surprinzatoare

De ce este cerul albastru? In zilele senine, cu soare din abundenta, cerul pare ca e de un albastru pur. Asta se intampla din cauza unor lucruri care manipuleaza lumina intr-un chip ciudat. Asa cum prisma poate sparge lumina in culorile curcubeului, iar o oglinda poate reflecta lumina, unele obiecte pot dispersa lumina, o pot imprastia. Lumina alba solara loveste moleculele de oxigen si nitrogen care creaza atmostfera Pamantului si sunt dispersate pentru a produce toate culorile.

Cu toate astea, deoarece culoarea albastru are o lungime de unda mai mica decat restul culorilor, este dispersata si mai mult. Efectul ciudat explica si celelalte culori care pot aparea pe cer. Aproape de linia orizontului, cerul pare ca e mai pal. Aici, lumina a traversat mai mult aer si s-a dispersat mult mai intens, amestecandu-se cu alte culori si pierzand albastrul atat de frumos. Cu Soare apropiindu-se de apus, lumina trebuie sa calatoreasca prin si mai mult lumina, asa ca albastrul e dispersat si mai mult, permitand culorilor rosu si galben sa calatoreasca mai rapid. De ce ne amintim asa de greu ce am visat cu o noapte in urma? De cate ori nu v-ati trezit dupa un vis extraordinar si v-ati chinuit sa vi-l amintiti dar nu ati putut. Poate fi enervant si cu toate ca incercati din rasputeri, puteti sa va amintiti visele doar pentru cateva minute dupa care dispar ca prin minune din mintea dvs. Oamenii de stiinta au venit cu cateva explicatii de ce visele sunt asa de greu de amintit. Conditiile din creier din timpul somnului REM, atunci cand visam, nu sunt potrivite pentru a plasa experientele in memoria de lunga durata.

Lipsa unui hormon-norepinefrina are si ea rolul sau. Hormonul este foarte important pentru memorie si este absent in timpul somnului REM. Un alt factor care determina imposibilitatea amintirii viselor este faptul ca, in timpul somnului REM, neuronii din hipocampus nu sunt asa de activi ca atunci cand suntem in stare de alerta. Se produc niste incurcaturi neuronale care ne fac sa nu reusim sa ne amintim visele si ele sa dispara rapid din memorie.

No comments:

Post a Comment