Muzica in viata noastra

Sunt momente in care o simpla melodie ascultata in treacat poate sa imi schimbe o stare sau o atitudine. Am citit de ici pe colo ca este dovedit stiintific faptul ca muzica stimuleaza neuronii si astfel se produc niste substante in organism care ne fac sa ne simtim mai bine.

Stiu si ca daca asculti muzica clasica veritabila atunci cand inveti, puterea de concentrare creste si reusesti sa inveti mai usor.

Parintii mei ma lasau sa invat si sa imi fac temele pe un fundal muzical inca din scoala generala pentru ca, spuneau ei, va veni o vreme in care voi fi nevoita sa invat in locuri galagioase (spre exemplu in tren) si daca sunt obisnuita cu zgomotul de fundal, atunci o sa imi fie mai usor.

Cred ca sunt indreptatita sa cred ca, cei mai multi dintre noi, nu acordam muzicii importanta cuvenita.  Stim ca avem anumite melodii care ne plac, dar poate nu stim de ce ne plac.

Ne plac unele melodii pentru ca ne amintesc de cineva, poate ne amintesc de locuri care ne sunt dragi, de familie, de prieteni dragi, de distractii cu amicii, de un film sau poate pur si simplu ne binedispune linia melodica.

Am observat si ca, pentru unele persoane, muzica poate sa fie un instrument de aderare la diferite grupuri. Prin asta ma refer la faptul ca sunt persoane care pentru a fi acceptati in grup, accepta sa asculte muzica pe care majoritatea o asculta, chiar daca nu este neaparat pe placul lor. Frica de respingere si de singuratate ne poate face sa negam placerile noastre.

Pe de cealalta parte, exista grupuri care se formeaza tocmai pentru ca gasesc similaritati in gusturile lor. Pot sa dau exemplu gastile de rockeri. In mare parte ii distingi de alte tipuri de grupuri pentru ca se imbraca intr-un anumit fel si asculta un anumit tip de muzica.Adevarul este ca, daca stau sa ma gandesc bine, nu stiu daca oamenii asculta un anumit tip de muzica pentru sunt atrasi involuntar de acea muzica sau pentru ca vor sa fie atrasi. Oricum, vorba aceea: “gusturile nu se discuta”.

Sa nu uitam ca muzica are o importanta colosala si in mass-media. Prin mass-media ma refer aici la televiziune, radio, filme, spoturi publicitare si altele. Conteaza foarte mult muzica in aceste productii. Prin intermediul anumitor melodii se poate schimba intreg mesajul. Daca, spre exemplu, la o reclama muzica ne place, se potriveste cu subiectul, atunci sunt sanse mai mari sa urmarim spotul respectiv pana la capat, si chiar sa achizitionam produsul promovat.

Si in filme, atat in pelicule, cat si in seriale, muzica este foarte importanta. Te poate aduce mai aproape de starea pe care scena vrea sa o transmita. Cred ca, pe langa interpretarea actorilor, regizor sau script, muzica este un element de maxima importanta. Ma gandesc acum la dramele al caror scop este sa transmita pasiune, tensiune si melancolie si la muzica care le acompaniaza. Stii deja ca urmeaza o scena tensionata sau de plans, imediat cum incepe muzica. Sa nu mai zic de filmele horror. Daca muzica nu ar fi potrivita, atunci scopul de a produce frica si spaima nu ar mai fi indeplinit. Va sfatuiesc sa va imaginati scenele preferate din filmele care v-au placut, dar fara fundalul muzical. Ar fi o diferenta ca de la cer la Pamant, nu?

Nu putem sa trecem prin viata fara ca muzica sa fie un element important. Muzica a fost creata pentru a ne face existenta mai frumoasa, mai usoara si mai insemnata pe Pamant. Eu chiar am ajuns sa cred ca muzica ar trebui sa ocupe in viata noastra un loc de top, dupa aer, apa si nevoile fiziologice.

No comments:

Post a Comment