Dezavantajele invatamantului de stat

Cand ne inscriem copilul la o scoala de stat ne simtim multumiti ca va primi “educatie de calitate”. Intrebarea este: chiar merita sa investim banii intr-o astfel de educatie? Si cel mai important, se aleg copii cu ceva in urma acestei forme de invatamant? Socializarea este considerata ca fiind cel mai mare avantaj al scolii. Aici este locul unde copilul intra in contact cu formele rudimentare de socalizare care il ajuta mai tarziu sa se integreze in societate. Dar adevarul este ca un copil care merge la scoala nu interactioneaza decat cu colegii de aceeasi varsta. In acest mediu s-ar putea ca scolarul fie sa devina “batausul” care sa se ia de cei mai mici, fie cel caruia ii este frica de colegii mai mari. De aici nu invata sa interactioneze cu un adult si asta pentru ca in mediul pe care il ofera scoala nu intra in contact decat cu copii de vartsa lui. Un mediu de homeschooling aduce cu el un model social mai apropiat de realitate si mai natural.

In scolile de stat copilul nu poate sa acorde suficient timp cititului. Deasemene nu poate sta in liniste sa reflecteze in profunzime la anumite lucruri care ii starnesc interesul. Faptul ca scoala impune o graba artificiala permanenta nu-i permite tanarului sa contempleze in liniste. Un alt pericol il reprezinta comportamentul inadecvat pe care il poate imprumuta copilul de la colegi. Acest comportament este clar mai raspandit printre tinerii care frecventeaza scoli de stat.

In cazul acumularii de cunostinte exista iar o problema si anume ca scolarii sunt obisnuiti sa studieze doar pentu examene, iar cunostintele nu se pastereaza pe termen lung. In plus, nu se face nici un fel de corelatie intre cunostintele copiilor si viata reala, exemple concrete. In acest fel copilul poate sti foarte mult dar intelege foarte putin. Acest aspect determina o invatare automata, o inregistrare a informatiei fara ca aceasta sa fie trecuta prin filtrul gandirii. Cel putin comparand strict acest aspect homeschooling-ul castiga detasat. Ca o concluzie copiii educati acasa par a face fata mult mai usor in societate. 

No comments:

Post a Comment