Educatia dincolo de bani

Cand aud de copii care si-au luat carnetul auto pentru ca taticul a avut grija sa-i dea cui trebuie atentia ceruta, imi vine sa urlu. Mai mult, imi vine sa ma duc la usa acestor parinti si sa ii intreb: nu crezi ca poate ai platit chiar moartea copilului tau? Nu inteleg cum poti, ca parinte, sa faci una ca asta. Nu vorbim despre orice fel de diploma de facultate, pe care tu ca parinte, putred de bogat, o vrei inramata frumos si pusa pe peretele biroului tau de director, singurul ei rol fiind acela de a obtine niste oooo-uri si niste felicitari din partea celor ca tine care iti calca pragul. 

Nu, nu vorbim de orice diploma, pe care oricum nu inteleg de ce ai cumpara-o; vorbim de un carnet de sofer, care nu inseamna numai un plastic ce atesta o abilitate de-a copilului tau, ci inseamna ca plodul tau are, odata cu acest carnet, voie sa iasa pe strada, sa conduca o masina si, nu-i asa, sa calce vreo cativa oameni. Ca deh, chiar daca s-ar intampla asta, taticul ar avea grija sa rezolve situatia. Dar v-ati intrebat vreodata, dragi parinti cu bani, cumparatori de titulaturi, ce veti face daca “situatia” nu poate fi rezolvata pentru copilul dumneavoastra? Nu ar fi mai usor si mult mai ieftin daca i-ati spune copilului sa invete, sa isi ia pe merit acel permis de sofer? In loc sa ii spuneti ca “rezolvati situatia”, de ce nu ii cereti lui sa rezolve niste chestionare auto, de exemplu. Nu ar fi mai onorabil pentru dumneavoastra ca parinte sa ii cumparati carti sau sa ii gasiti surse de invatare? Un singur click pe drpciv si gata, are acolo toata informatia de care are nevoie. Si ca sa va asigurati ca veti avea acasa un viitor sofer, puteti sa il ajutati in procesul de invatare, ca doar ma gandesc ca sunteti sofer de ani buni si puteti chiar sa faceti impreuna chestionare. 

Asta inseamna sa fiti alaturi de copil; invatati-l sa pescuiasca, cum spune o vorba celebra, pentru ca nu se stie niciodata cand nu o veti mai putea face in locul lui.

No comments:

Post a Comment