Intai de toate, sa spunem ca in Romania, a avea astazi un job chiar e o realizare. Sute de studenti si absolventi de liceu ingroasa anual numarul somerilor din tara. Cine are noroc isi poate gasi macar un job part-time, cine are si mai mare noroc gaseste un job full time, si cine are ghinion gaseste un job pe care il uraste de moarte, dar care ii aduce un venit oarecare si trebuie sa-l tolereze. Criza economica a produs schimbari fundamentale pe piata locurilor de munca, in sensul in care numarul angajatilor din companii a scazut, sarcinile indeplinite de un singur angajat au crescut, se cauta angajati all in one, care sa faca cat mai multe lucruri rapid si bine.
Cele opt ore de lucru sunt de multe ori insuficiente, se sta peste program, evident neplatit, nu exista scuze, sau daca exista sunt egale cu desfacerea contractului de munca. Si uite asa, incet dar sigur, un job de vis se transforma in cel mai mare stres, depresia loveste si ea, oboseala isi spune cuvantul si nu mai poti sa faci fata la un moment dat. Daca ar fi numai asta nu ar fi cine stie ce pentru ca se poate rezolva cu o cafea si multe energizante, insa mai sunt niste aspecte foarte periculoase ale jobului stresant. Jobul poate fi numit stresant atunci cand sarcinile pe care le ai de indeplinit nu iti mai dau satisfactie sau nu le mai poti rezolva in timp util si faci eforturi considerabile pentru a iesi cumva la liman. Un efect dezastruos al stresului acumulat la serviciu este marirea sanselor de a avea un accidente vascular cerebral. Un studiu publicat recent in revista Neurology a dezvaluit aceasta ipoteza socanta dupa ce au fost studiati peste 140.000 de persoane cu varste intre 18 si 75 de ani. Etapele studiului au durat in medie intre trei si saptesprezece ani, iar rezultatele au fost uimitoare. Cei care aveau locuri de munca stresante au avut riscul de a face un accident vascular cerebral cu pana la 22% mai mare. Sansele unui accident vascular cerebral ischemic au crescut cu pana la 60% la aceeasi categorie studiata-acesst tip de accident vascular presupune blocarea fluxului de sange la nivel cranian.
Pe sexe, femeile par sa fie mai predispuse la astfel de efecte devastatoare, riscul de accident vascular crescand la ele cu pana la 33%. Joburile expuse la un astfel de risc sunt cele de chelner si asistenta medicala, in timp ce locurile de munca care sunt mai putin stresante sunt cele din domeniul stiinte naturale si al arhitecturii. Pentru a scapa de stresul de la locul de munca e necesara un pic de organizare, o privire mai detasata a sarcinilor si multa concentrare, plus o portie buna de legume si fructe si cafea.
No comments:
Post a Comment