Modalitati fascinante in care creierul nostru poate fi manipulat

Efectul cald-rece. Fara sa ne dam seama, gandurile si comportamentul nostru pot fi afectate in functie de temperatura pe care o resimtim la nivelul pielii. Doua dintre cele mai importante descoperiri realizate in urma unor cercetari amanuntite se refera la temperatura si comportamentul criminal. Cand li s-a cerut sa judece comportamentul unui criminal, persoanele care au stat intr-o camera incalzita puternic au caracterizat criminalul ca avand un temperament foarte instabil si un comportament spontan.

Daca aceleasi persoane stateau in camere mai reci, criminalul ar fi fost vazut ca unul cu sange rece si comportamentul sau ar fi fost premeditat. Cu siguranta asta ar fi avut un efect foarte puternic asupra deciziei luate de juriu. Un studiu mai vechi denumit dilema prizonierului a dezvaluit cam acelasi timp de comportament, insa in alta maniera. Studiul acesta a dezvaluit legatura dintre temperatura si incredere, comportament criminal. In timpul experimentului, unii participanti au tinut in mana o chimicala care dadea senzatia de caldura la nivelul palmelor, iar altii au tinut un pachet de gheata. Pusi intr-o celula falsa, oamenii au fost pusi sa fie martori pentru condamnarea celorlati, avand ca rasplata o condamanare mai putin dura.

Daca ambii suspecti refuzau sa depuna marturie, ambii aveau sansa sa scape nepedepsiti. Rezultatele studiului au fost uimitoare: daca subiectii tineau in mana un pachet de gheata, era foarte probabil ca acestia sa se constituie martori si sa depuna marturie incriminatorie impotriva celorlalti. Oamenii au incredere unii in altii mai ales atunci cand este cald in jurul lor si resimt caldura puternica.

No comments:

Post a Comment