Bariere sumbre in jurul lumii

Bariera dintre Uzbekistan-Afghanistan. Bariera dintre Uzbekistan-Afghanistan este formata dintr-o zona cu sarma ghimpata pe stalpi, dublata de un gard electrificat, garzile patruleaza non-stop iar minele antipersonal impanzesc toata zona din jurul frontierei impuse. Cea mai bine pazita frontiera din lume, cea dintre Uzbekistan-Afghanistan are drept cale de acces un singur pod si a ajuns sa fie cunoscuta in 2001, cand a exista o criza care a necesitat ajutor umanitar adusa in atentie de razboiul din Afghanistan.

Frontiera fortata a fost inchisa cand talibanii au preluat putera in nordul Afghansitanului. La cateva zile de la atacurile teroriste din America din 11 septembrie 2001, cand americanii au inceput operatiunile militare impotriva talibanilor, Uzbekistanul a inlocuit gardurile originale ale barierei din Turkmenistan in Tajikistan. Noile garduri erau de doua ori mai inalte decat cele anterioare si puternic electrificate pentru prevenirea migratiei ilegale si a stopa trecerea frontierei in Uzbekistan de catre refugiati. Podul de trecere a fost construit in 1986 de rusi pentru a trece arme si munitii pe teritoriul afghan in timpul ocupatiei. In timpul crizei umanitare din 2000, podul prietenei de 135 metri a fost redeschis pentru prima data din 1997 pe 9 decembrie 2001… Bariera din West Bank din Israel.

Intinsa pe mai mult de 670 de kilometri, in West Bank, bariera se afla in Israel. Structura din beton de pana la cinci metri este echipata cu senzori si sarma ghimpata si tehnologie de ultima ora si turnuri de control de pana la 8 metri inaltime-in zona Ierusalimului. Constructia sa a inceput in 2002, pentru a rari din atacurile teroriste si tentativele avute de sinucigasii palestinieni. In 2002, erau 220 de morti. Anul urmator, cand doar jumatate din bariera era construita, numarul celor morti a scazut la jumatate, la fel ca si in 2004. Pana in 2007 au fost inregistrate doar trei morti iar din 2010 nu au mai fost inregistrate morti timp de doi ani consecutiv. In 2004, in urma unor investigatii ale Natiunilor Unite s-a decretat ilegalitatea ei. Multi critica decizia si reclama intruziunea politicului interese mai mari decat s-ar putea crede.

Bariera nu putea fi folosita pentru definirea frontierelor politice si chiar i-a fost schimbata traiectoria de-a lungul Ierusalimului. Palestinienii au de suferit in urma construirii barierei pentru ca au nevoie de acte si multe vize pentru a circula liber intre regiuni. Cu toate astea, autoritatile care raspund de bariera au incercat sa le faca „favoruri” palestinienilor insa nimic nu le-a putut anula chinul prin care trec cand vor sa se miste dintr-un loc in altul, in diferite zone. Pana la urma, cand conflictele vor inceta si zidurile vor cadea si oamenii vor putea circula liber din nou.

No comments:

Post a Comment