Moduri in care sporturile au schimbat istoria lumii

Protestele „Nika”. Stim deja ca oricand e un meci important sau cand ceva nu este pe placul societatii protestele sunt singura forma aproape pasnica de manifestare a opiniilor comune. Unii protesteaza cand echipa lor favorita pierde, altii protesteaza cand ea castiga, sunt si unii care protesteaza cand o anumita decizie contravine sistemului lor de valori. Insa ceea ce vedem noi astazi pe strazi si numim protest spotan nici nu se compara cu protestele din Antichitate.

La romani, cursele de cai erau un business in toata regula, se obtineau bani buni de pe urma performantelor cabalinelor. Cel mai bogat sportiv cunoscut in istorie a fost Gaius Appuleius Diocles, pasionat de carele de lupta si de cursele cu ele, cu o avere estimata la miliarde de dolari. Se castiga bine si din pariuri, pentru ca da, si atunci exista acest microb al pariului pe cai si performantele lor. Oamenii investeau sume imense doar de dragul de a sta cu sufletul la gura pana se termina cursa. Echipele care concurau in cursele de care de lupta aveau denumiri banale, rosii, albii, verzii si albastrii. Cand s-a mutat capitala la Constantinopole au ramas doar doua echipe mari, cea albastra si cea verde. Pentru ca existau doar doua echipe cei care tineau cu una dintre ele au devenit din ce in ce mai multi si mai patimasi. Pe la 501 i.d.Hr. verzii au atacat albastrii, in urma altercatiilor 3.000 de oameni au murit. Lucrurile s-au repetat in 532 i.d.Hr. cand o situatie destul de complicata a degenerat intr-o revolta, situatie pricinuita de Imparatul Iustinian.

Oamenii au inceput sa se revolte si sa protesteze, sa strige Nika, adica castig, la fel cum se striga pe hipodrom. Au ars din temelii capitala si si-au pus si un imparat propriu, rivalul lui Iustinian. Revolta s-a oprit cand trupele au inconjurat hipodromul si i-au omorat pe toti care se aflau inauntru. Peste 30.000 de oameni au murit, cam 1 din 10 oameni a murit raportat la populatia de atunci.

1 comment: