Ce-mi pasa, am titulatura mea

Grea e globalizarea! Inventeaza oamenii astia tot felul de reguli, bani, integrari si functii. Asa am ajuns sa ne renegam meseriile noastre, cuvintele noastre romanesti si sa adoptam unele englezite, d-alea politically correct. Denumiri pompoase ale unor munci vechi de cand lumea, prost platite, dar care sa aduca stima de sine angajatului, ca el e manager in firma, nu fiste-cine! Sa poata maica-sa sa se laude cu odorul ce bine o duce, nu asa, oricum!

Ca sa exemplific mai bine o sa iau cateva cazuri concrete.
 
Secretara. Fatuca care invarte hartii, telefoane si cafele nu-si mai zice secretara, ca e rusine! Isi zice assistent manager sau office manager. Salariu a ramas la fel de rusinos, programul la fel de odios, dar mandria de a-ti scranti limba in timp ce ii pronunti titulatura este nepretuita. Asa ca fosta madam secretara manageriaza mai cu spor cafelele si *ulica sefului de cand a rupt gura targului cu jobul asta de assistent. No!
 
Functionarul. ASEistele picate in diverse posturi in care imping cu spor aerul din birou si-au tras un cuvant misto dupa functia englezita si-aia: officer. N-or fi facut ele armata cand erau fete mari, dar au reusit sa le ia painea de la gura militarilor si politailor. Ase ca, daca nu-ti place sa fii matracuca care da credite la banca, iti tragi un officer si devii Ofiter Acordare Credite. Sac! Contabila s-a facut Accounting Officer, tufa de Venetia de la Resurse Umane s-a facut Recruting Officer. Exemple de alti “ofiteri”: Management Officer, Collection Officer, Assurance Officer
 
Managerul. Astia sunt o categorie aparte, fiindca au de obicei impresia ca fara ei se duce de rapa firma, cand, de fapt, sunt pe statul de plata doar ca sa acopere vreo deturnare sau o contabilitate dubla. Sau ca sa aiba sefu' pe ce sa-si stearga picioarele cand e noroi afara. De managerii de orice din birouri am auzit toti, dar stii ce este un Manager Deseuri Biologice? Eeee, asa-i ca suna mai tare decat Gunoier? Asa-i! Dar munca e aceeasi, tot fara echipamentul necesar, tot pe bani putini, numai stima este alta.
 
Consultantul. Daca nu esti manager sau ofiter, ai onoarea de a fi consultant. Cu alte cuvinte, pana si in titulatura recunosc aia ca te-au angajat degeaba si nu faci nimic, dar inca nu s-au inventat functiile de “Sprijinator de ziduri”, “Incalzitor de birou”, “Suflatoare in pai”, “Pupila patronului”, “Obligatia sponsorului” sau “Turnator”. Ba ultimul s-a inventat deja, dar nu mai e trendy. Revenind la hoardele de consultanti, atunci cand nu consulta o tigara pe balcon, nu consulta nivelul de umditate din toaleta, dotarile sefului sau vopseaua de pe pereti, se consulta intre ei. Ce fel de cafea sa-si faca: cu spuma sau fara?
 
Departamentul HR. Luati cu gramada departamentului, de fapt, luate, ca toate sunt gagici, acesti oameni se ineaca in romanescul Resurse Umane, pur si simplu le sta in gatita! Rebotezate Human Resources, fetele au sarcina de a parea ocupate cu interviuri de angajare cat e ziua de lunga, au obligatia sa ii faca una cu pamantul pe candidati si sa angajeze cel mai nepotrivit om. Pompate cu insolenta pana la limita plesnelii, copilele astea de maxim 25 de ani au impresia ca descopera zilnic America atunci cand gasesc intr-un CV doua cuvinte din cursul lor de HR.
 
Juniorii si Specialistii. Lumea moderna care are grija de cultivarea personalitatii si libera exprimare trebuia sa exprime cumva si ultima treapta din ierarhia firmei fara sa jeneze teoria cu titulaturile pompoase care fac bine la intelect. Asa ca au gasit solutia: au trantit un Junior in fata functiei si gata – asta-i ala pe care il pui sa munceasca in locul tuturor si nu il platesti, ca e “in probe”. Si fiindca unii juniori au norocul de a ramane pe post cu zecile de ani din cauza unora mai potenti care avanseaza de la neangajat la director, juniorul a devenit si Specialist. De asta apar carti de vizita cu Junior BlaBla Specialist. 2 in 1

Denumiri de joburi mai sunt si tot apar, dar eu doar de astia mi-am amintit azi. Daca mai gasesc vreo minune a statelor de plata moderne, promit sa o impartasesc.

No comments:

Post a Comment