Lucruri care au fost taxate in trecut si la care putini s-ar gandi astazi

Semineuri. In Anglia si Wales intre 1662 si 1689 toti cei care aveau semineu plateau taxa. Taxa se platea pe sase luni, era de un shilling, urma sa acopere cheltuielile avute de familia regala pe un an, adica vreo 1.200.000 de lire. Taxa a fost urata la greu in epoca. Chiar daca declarai ca ai un semineu, doua, autoritatile tot veneau acasa si ti le numarau. Nici macar cei cu posibilitati reduse nu erau scutiti de taxa.

Spitalele si casele unde traiau saracii erau si ele taxate. Cei care locuiau acolo plateau taxa, nu proprietarii cladirilor. Taxa a fost un mare esec, banii nu s-au adunat si ea a disparut cum a aparut. Ferestrele. Tot in Anglia anului 1696 erai taxat daca aveai...ei bine, ferestre. La inceput taxa era platita de proprietarii cladirilor cu mai mult de 10 geamuri. Doar saracii care traiau in locuinte micute erau avantajati, restul plateau pana ramaneau fara bani. Saracii din orase locuiau in apartmente mari care aveau mai mult de 10 geamuri. Proprietarii plateau taxa, dar mareau chiria, evident. Ca sa nu plateasca taxa proprietarii desfiintau geamuri, le zideau, construiau alte locuinte cu mai putine geamuri. Chiar daca micsorai fereastra si cea mai mica gaurica era considerata fereastra si taxata. Cum toata lumea se apucase de zidarie si astupta geamuri, autoritatile au redus numarul de geamuri maxime de la 10 la 7.

Asa ca proprietarii s-au pus iar pe treaba si au mai zidit niste geamuri. Doctorii spuneau ca o casa neventilata corespunzator putea sa favorizeze aparitia holerei si pojarului. In 1851 taxa a disparut, dupa ce s-a tot protestat in toate felurile.

1 comment:

  1. Fascinating read! Surprising history on past taxation. Who knew taxes had such curious targets? Great exploration! For Ecommerce Website Development Company in Delhi Visit:- https://www.artattackk.com/

    ReplyDelete