De ce se imbratiseaza oamenii?

De dor, de regasire, de iertare sau iubire - imbratisarea e un fel de antidot universal care dureaza o clipa si vindeca pentru ani. N-as putea sa imi inchipui cum a aparut obiceiul asta, dar pare sa fie mai benefic decat oricare altul. De ce nu isi bat palma sau isi strang mainile sau isi fac cu ochiul, in schimb? Nu stiu ce-o fi fost in capul lor sa inceapa sa isi incolaceasca bratele unul in jurul altuia. In strada, pe peronul garii sau in bucatarie, gestul asta nu pare ciudat pentru nimeni, oriunde ar aparea. Pare sa fi aparut odata cu lumea sau poate odata cu iubirea.

Dar trebuie sa fi fost ceva la mijloc. Poate ca sufletele sunt mai aproape asa, cand sunt si corpurile. Sau poate ca isi deschid si inima simultan cu bratele si ii cuprind cu totul pe ceilalti in ea. Sau, cine stie, s-or fi incalzind reciproc daca o fi fost o iarna naprasnica atunci cand s-a nascut prima imbratisare. Dar, poate mai mult decat orice, imbratisarea inseamna ca, cel putin pentru o clipa, iti doresti sa nu mai dai drumul persoanei care se incolaceste langa tine. Ca ai vrea sa o porti cu tine o viata, si poate inca una. Si, cu cat o strangi mai tare, cu atat prelungesti mai tare clipa. Inchizi ochii si o vezi impreuna cu tine pana cand ceasul nu mai are ore sa le numere.

Oricine a inventat treaba asta, a avut o idee grozava. Ne place la nebunie sa ne cuprindem unii pe altii. Strasnica poveste fara sfarsit. Sa nu le lasam sa piara vreodata, caci nimeni nu vrea sa isi imagineze o lume fara imbratisari - un pustiu fara iubire.

1 comment: