Este vorba aceea celebra care spune ca nu neaparat hainele il definesc pe om, ci caracterul sau, respectiv felul de a fi. Sunt aproape de acord cu zicala aceasta.
Spun “aproape de acord” pentru ca am cateva argumente care ma fac sa inclin balanta cand intr-o parte, cand in cealalta. De cele mai multe ori hainele si modul cum ne alegem tinutele spun mai multe despre noi, decat ne putem imagina. De aceea, hainele vorbesc fara sa astepte sa fie intrebate.
Oamenii, si in general romanii, sunt tributari primei impresii. Tindem de cele mai multe ori sa judecam semenii nostri inca de la prima intalnire si ramanem atasati de aceasta prima impresie, uneori pana la sfarsit.
Pe langa modalitatile de comunicare verbala, in care ne putem exprima prin cuvinte, exista si comunicarea non-verbala prin care comunicam mai mult de 90% din personalitatea noastra.
Eu spun ca hainele si felul nostru de a ne imbraca si accesoriza spune foarte multe despre noi, chiar mai mult decat ce comunicam prin vorbe.
O persoana introvertita va evita cel mai probabil hainele de culori puternice, care ies in evidenta fara cel mai mic efort. Aceasta persoana se va feri de excentricitatile modei si va opta pentru tinute clasice, simple, in culori neutru sau chiar inchise. Accesoriille persoanei introvertite, iar aici includ geanta, ceasul, bratarile, cercei, lantic, colier etc., sunt in mare parte simple, mici si alese astfel incat sa nu iasa in evidenta. Nu este o regula, dar atunci cand ne alegem hainele, o facem in asa fel incat sa ne simtim bine in pielea noastra. Avand in considerare acest lucru pot sa spun ca mintea care ne transmite semnale de aprobare sau dezaprobare asupra tinutelor alese, este aceeasi minte care ne contureaza si personalitatea.
Daca este sa luam in calcul si extrema cealalta, persoana extroverita va uita de reguli si va va opta spre tinute excentrice, puternice, cu “personalitate” - cum ar spune unele persoane. Culorile preferate vor fi culorile tari, puternice si demne de a lua ochii. Aceste persoane cauta sa impresioneze si doresc sa fie in centrul atentiei, drept pentru care va alege accesorii mari, colorate si multe.
Tin sa repet ca cele mentionate mai sus nu intocmesc o regula. Acestea sunt doar observatii personale, precum si cateva influente preluate dintr-o documentare prealabila.
Societatea, cea fara de care nu putem trai, a impus o serie de reguli de bun simt, unele scrise altele nescrise. Spre exemplu, majoritatea stiu ca la un loc de munca in care este nevoie permanenta de contactul cu publicul se adopta tinute simple, curate, fara extravagante, dar cu bun simt si cu persoanlitate. La interviul de angajare este bine sa acordam o atentie deosebita tinutei noastre pentru ca va conta in momentul deciziei angajarii. In club sunt permise si chiar apreciate inovatiile vestimentare, dar in opinia mea, toate in limita bunului simt. Pentru femei am un sfat simplu: goliciunea nu va fac sexy, ci transmite ideea de femeie usoara. Bunul simt nu strica niciodata, nici macar atunci cand vine vorba de haine.
In general ne dorim sa fim remarcati. Unii obtin acest lucru in baza aspectului exterior, altii in baza gandirii, unii atat pe baza aspectului, cat si a gandirii. Spun si sustin cu tarie ca felul cum ne alegem hainele influenteaza opinia altora despre noi si implicit opinia noastra despre noi insine.
Cine nu a simtit niciodata sentimentul ca toate privirile sunt atintite spre noi cand nu ne simtim bine in pielea noastra dintr-un motiv sau altul?
In concluzie, nu este nevoie sa intrebi pe cineva ce fel de personalitate are pentru ca raspunsul va veni intr-un fel sau altul prin alte modalitati. De multe ori, hainele sunt mai sincere decat persoanele. Totusi tin sa remarc faptul ca hainele nu sunt tot ceea ce conteaza. Nu hainele isi definesc personalitatea, ci personalitatea este definita prin intermediul hainelor.
No comments:
Post a Comment