Educatia dincolo de bani

Cand aud de copii care si-au luat carnetul auto pentru ca taticul a avut grija sa-i dea cui trebuie atentia ceruta, imi vine sa urlu. Mai mult, imi vine sa ma duc la usa acestor parinti si sa ii intreb: nu crezi ca poate ai platit chiar moartea copilului tau? Nu inteleg cum poti, ca parinte, sa faci una ca asta. Nu vorbim despre orice fel de diploma de facultate, pe care tu ca parinte, putred de bogat, o vrei inramata frumos si pusa pe peretele biroului tau de director, singurul ei rol fiind acela de a obtine niste oooo-uri si niste felicitari din partea celor ca tine care iti calca pragul. 

Nu, nu vorbim de orice diploma, pe care oricum nu inteleg de ce ai cumpara-o; vorbim de un carnet de sofer, care nu inseamna numai un plastic ce atesta o abilitate de-a copilului tau, ci inseamna ca plodul tau are, odata cu acest carnet, voie sa iasa pe strada, sa conduca o masina si, nu-i asa, sa calce vreo cativa oameni. Ca deh, chiar daca s-ar intampla asta, taticul ar avea grija sa rezolve situatia. Dar v-ati intrebat vreodata, dragi parinti cu bani, cumparatori de titulaturi, ce veti face daca “situatia” nu poate fi rezolvata pentru copilul dumneavoastra? Nu ar fi mai usor si mult mai ieftin daca i-ati spune copilului sa invete, sa isi ia pe merit acel permis de sofer? In loc sa ii spuneti ca “rezolvati situatia”, de ce nu ii cereti lui sa rezolve niste chestionare auto, de exemplu. Nu ar fi mai onorabil pentru dumneavoastra ca parinte sa ii cumparati carti sau sa ii gasiti surse de invatare? Un singur click pe drpciv si gata, are acolo toata informatia de care are nevoie. Si ca sa va asigurati ca veti avea acasa un viitor sofer, puteti sa il ajutati in procesul de invatare, ca doar ma gandesc ca sunteti sofer de ani buni si puteti chiar sa faceti impreuna chestionare. 

Asta inseamna sa fiti alaturi de copil; invatati-l sa pescuiasca, cum spune o vorba celebra, pentru ca nu se stie niciodata cand nu o veti mai putea face in locul lui.

Cum faci fata stresului zilnic?

Chiar daca nu vrem sa recunoastem, stresul face parte din viata noastra. Am ajuns sa ne stresam din orice chestie care ne-ar putea afecta intr-un mod sau altul. Recunosc, ca eu ma stresez din orice motiv banal. Si nu e ok, ba din contra e chiar foarte rau. Asa ca in ultima vreme incerc sa nu ma mai las afectata de nicio problema care nu tine de mine. Genul acela de problema pe care nu poti sa o rezolvi tu, dar oarecum esti implicat in problema aia.
 
Cand sunt stresata, fumez. Rau, foarte rau. Dar mai ma si plimb sau citesc. Insa de cele mai multe ori fumez. Fumatul pentru a ma elibera de stres, am impresia ca e mai nociv ca stresul in sine. De cele mai multe ori prefer sa ies afara, sau sa ma uit la TV, in loc sa fumez tigara dupa tigara. Plimbatul ma ajuta sa imi eliberez gandurile. De obicei cand ma plimb, mai intu in cate un magazin sa imi mai clatesc ochii. Nu intotdeauna si cumpar ceva. De citit citesc rar, mai mult citesc reviste. Da stiu, urat din partea mea. Cartile nu ma prea atrag. Citesc doar daca vad o carte care mi se pare interesanta. Oricum ar fi nu am mai lasat stresul sa ma domine in ultima vreme. Cand fiica mea nu e la cresa, iar eu sunt super mega stresata, aleg sa imi petrec timpul cu ea. Mor dupa ea, cand imi spune ca ma iubeste. Credeti-ma pe cuvant ca imi trece si cea mai mica urma de stres.

Mituri din primul trimestru de sarcina



Cu totii avem prieteni sau prietene care ne impartasesc anumite idei pe care le au in privinta sacinii, mai ales asupra simptomelor resimtite in primul trimestru de sarcina. Adeseori, acestea fie nu au copii, fie au reprezentat un caz izolat in care au avut anumite probleme si cauta metode de a le generaliza. Cu toate acestea, exista multe mituri legate de simptomele de sarcina in primul trimestru, iar cele mai comune sunt:

1. Greturile de dimineata

Greturile de dimineata reprezinta, spre uimirea voastra, un mit. Intr-adevar, starile de greata apar de-a lungul intregii zile, in toate cele trei luni din primul trimestru de sarcina, dar multe femei tind sa se victimizeze si spun ca au varsaturi destul de des. Cu toate acestea, conform studiilor, aproximativ 1% dintre femei trec prin experienta unor varsaturi in sarcina in primul trimestru.

Denumirea „greturile de dimineata” ne face sa credem ca vom avea varsaturi in aceasta perioada a zilei si, mai mult decat atat, ele dureaza, de fapt, toata ziua, in primul trimestru de sarcina. Totodata, peste 25% dintre femeile insarcinate nu trec prin experienta nici unui simptom de acest gen la inceputul sarcinii. Pe siteul 7 pitici, exista descrise o serie intreaga de probleme si neplaceri ale sarcinii : http://www.7p.ro/default.aspx?PageID=320.

2. Trebuie sa mananci pentru doua persoane

Multe femei insarcinate fac greseala de a manca foarte mult, mai ales in primul trimestru de sarcina. Atunci cand ele afla vestea cea mare, cred ca, incepand de atunci, pot consuma orice aliment doresc, indiferent de cantitate. De fapt, lucrurile sunt departe de a fi efectuate adecvat. Sarcina in primul trimestru nu ar trebui sa insemne o ingrasare rapida, ci o crestere in greutate de maximum 2 – 3 kilograme.

Cel mai important lucru este sa mananci atunci cand iti este foame. Nu consuma alimente doar ca tu crezi ca trebuie sa mananci pentru doua persoane. Cu cat pui mai multa greutate in primul trimestru de sarcina, cu atat cresc sansele de a dezvolta anumite probleme de sanatate. Totodata, consuma, pe cat posibil, doar alimente sanatoase, cum ar fi fructe si legume.

3. Bucurie si fericire

Multe femei cred ca sunt singurele care nu s-au simtit prea fericite odata ce au aflat ca sunt insarcinate. Acest lucru este adevarat chiar si printre femeile care au incercat o perioada lunga de timp sa ramana insarcinate, dezvoltand, uneori, chiar si sentimente de frica si inutilitate.

Adeseori, se intampla ca femeile care raman insarcinate sa realizeze, literalmente, ca se afla in primul trimestru de sarcina si ca doresc sa renunte, deoarece acest lucru reprezinta o schimbare majora a vietii, pe care ele nu sunt pregatite sa o faca. Ea a crezut, inainte de a ramane insarcinata, ca va fi extrem de fericita si bucuroasa odata cu inceperea dezvoltarii noului copil, dar emotiile pun stapanire atat pe ea, cat si pe tata (o explicatie foarte buna din punct de vedere psihologic al anxietatii prenatale si a celei generalizate gasiti aici). Dar, din fericire, majoritatea femeilor spun ca, odata cu trecerea timpului, ele se simt mai bine, acest lucru incepand atunci cand primul trimestru de sarcina ia sfarsit. De obicei, ele vor incepe sa fie mai relaxate, fiind constiente de calatoria lunga, dar, totusi, frumoasa, pe care urmeaza sa o aiba.

Mai mult decât un frate

De mică mi-am dorit să am un frate..Din păcate însă barza m-a adus doar pe mine.     Cred ca am fost mai greu de cărat, având 3 kg jumătate, şi şi-a spus că nu se mai întoarce a doua oară în familia noastra.Din fericire pentru mine, am avut norocul să am un văr de o vârstă apropiată. Am fost parcă “veniţi cu aceeasi barză” pentru că eram de nedespărţit, încă de mici. Îi terorizam pe bunici în vacanţele de vară, pentru că veneam amândoi la pachet, niciodată separat şi bineînţeles că eram puşi pe năzbâtii. Mâncam în podul casei, în copaci, în căruţa bunicului, rareori la masă, dându-i bătăi de cap bunicii.Nu exista nici un colţişor necercetat ,în toata curtea şi nici un lucru prea greu, sau de nerealizat. Ne urcam, fără nici un pic de teamă până în vârful gutuiului din grădină, pentru a sări mai apoi pe căpiţa de fân a bunicului. Nu stăteam locului nici o clipă, de ce am fi stat când aveam atâtea lucruri de explorat şi descoperit? Când fiecare moment era preţios pentru noi, mai ales pentru că eram împreună? Aveam chiar şi un erou preferat, pe Zorro. Aveam în noi acel spirit justiţiar de neclinitit şi o  groază de idei de pus în practică , multe planuri şi multă energie pentru a le realiza. Visam amandoi să colindăm lumea în lung şi în lat când vom creşte, că vom merge în savană să vedem tigrii şi leii , că nu vom rata nici o ocazie de a porni într-o aventura demnă de cărţile lui Jules Verne. Eram mici dar aveam întreaga lume la picioare şi înaintam fără teamă de eşec sau fără grija că ceva rău ni se poate întampla. Când eşti copil , nu cunoşti sensul cuvântului eşec, ştii doar că, dacă nu ai reuşit ceva din prima încerci până când îţi va reuşi , nici nu stai să numeri de câte ori ai încercat, nu asta conteaza ci rezultatul final.
 
Am avut o copilărie frumoasă, la care mă gandesc mereu cu drag. Însă timpul nu stă în loc pentru nimeni, nici măcar pentru cei mai zgubilitici dintre noi. Am crescut amândoi, iar drumurile noastre s-au dus în direcţii diferite, vărul meu locuind momentan în Anglia. Distanţa nu ne-a schimbat sau îndepărtat, noi am avut mereu o legătură specială, pe care nici timpul nici distanţa nu o pot rupe. E genul de conexiune pe care nu o poţi avea cu oricine şi noi am rămas mereu aproape, in ciuda distanţei. Doar e fratele pe care mi l-am dorit dintotdeauna.
 
E frumos de fiecare dată când ne revedem, deşi mi-aş dori să petrecem mai mult timp împreuna, ştiu că, va veni şi ziua în care turul acela al lumii se va înfăptui, doar nu uităm noi aşa uşor de visele copilăriei, nu?

7 pasi spre o viaţă relaxantă şi liniştită

Cu toţii ne dorim o viaţă lipsită de stres, de griji, probleme şi neajunsuri.Viata e exact asa cum ţi-o construieşti.Trebuie să ai o fundatie solidă de la care să porneşti iar apoi să urmezi câţiva paşi  pentru a ajunge să ai ceea ce ai visat, o viaţă liniştită.

 1.Trezeşte-te şi culcă-te la aceeași oră în fiecare zi. Acest lucru iţi va oferi dişciplina de care ai nevoie în viața ta. Fără un pic de disciplină nu poţi realiza nimic. Pentru a avea viaţa la care ai visat şi pentru a te bucura de fiecare moment din zi, trebuie să începi prin a face schimbări mărunte, pentru ca mai apoi să poţi face marea transformare. Poţi să îţi reorganizezi  camera într-un mod mai eficient, pentru ca atunci când te trezeşti să ai o atitudine mai pozitivă. Poţi să îţi faci un obicei din a zâmbi de fiecare data când te ridici din pat. Poţi să bei o cana de ceai înainte de te duce la culcare ,pentru un somn mai liniştit. Poţi să faci tot ce îţi propui, important este să începi de undeva.

2.Interacţionează cu oamenii. Fie că este vorba despre cei din familie sau prieteni, vorbeşte cu acele persoane care îţi dau o stare de bine şi care te fac să zâmbeşti. Este important să ai în preajma ta oameni pozitivi, oameni de la care ai ce învăţa şi cu care ai ce discuta. Încearcă să îi eviţi pe cei care sunt mereu morocănoşi şi nemulţumiţi, pentru că stările de spirit se transmit foarte usor de la un individ la altul.

3.Nu te gândi prea mult. Acesta este un punct-cheie pe care trebuie să  ţi-l aminteşti  Nu uita că îţi este permis să îţi opreşti toate gândurile ori de câte ori doreşti. Nu trebuie să calculezi în câte ore vei ajunge la destinaţia pe care ţi-ai ales-o pentru concediu sau să îţi planifici fiecare pas. Este inutil să faci acest lucru pentru că te va  împiedica să te  bucuri cu adevărat  de călătorie. Ar trebui să dai afară toate gândurile negative şi să lasi totul să vină de la sine. Vei fi surprins de rezultat

4.Ieși afară din casă. Du-te în locurile în care nu ai mai  fost niciodată. Fă-ţi prieteni noi, încearcă lucruri noi, mereu cu un zambet pe faţă. Caută să ai noi experiențe, să aduni momente noi, de care să-ţi aminteşti cu placere.

5.Ţine-te tot timpul în mişcare. Nu sta să meditezi la teoria relativității! Pur şi simplu, nu sta într-un loc prea mult timp. Pământul se află într-o continuă mişcare, asa trebuie să fii şi tu. La urma urmei, dacă nu te miști nu trăieşti cu adevărat.

6.Fă  exerciţii fizice moderate. Cum ar fi alergatul, mersul cu bicicleta sau chiar mersul pe jos,  sunt foarte benefice şi te ajută să te simţi bine în pielea ta. Încearcă să te păstrezi în formă, să ai grijă de tine şi de sănătatea ta. Sportul te poate ajuta să “fugi” de multe probleme, pentru ca ele să nu te prinda din urmă.

7.Evită stresul inutil. Dacă strigi şi te stresezi pentru lucrurile mărunte, doar pentru a-ţi satisface ego-ul, atunci află că îţi faci mai mult rău. Stresul îţi ucide endorfinele şi te transformă într-o altă persoana.Nu uita să tragi aer în piept atunci când te simti copleşit de probleme, însă încearcă să nu îţi creezi tu unele inutile.